Hovězí roštěná na houbách je lahodným pokrmem, který kombinuje šťavnaté hovězí maso s aromatickými houbami. Následující recept vám ukáže, jak připravit hovězí roštěnou na houbách a velice vkusně tak zkombinovat kvalitní hovězí maso s úžasnou chutí čerstvých hub.
Ingredience
- 600 g hovězí roštěné
- 250 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná nebo jiné houby)
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 1/2 hrnku červeného vína (suchého)
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky podle vaší chuti (například petrželka) pro ozdobu
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C.
- Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo.
- Hovězí roštěnou osolte a opepřete z obou stran.
- Na pánvi s rozehřátým olejem a máslem opečte hovězí maso z obou stran asi 2 minuty, dokud nezíská lehce zlatavou barvu.
- Přesuňte maso na pekáč a dejte ho stranou.
- Do pánve, ve které jste pekli maso, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Přidejte nakrájený česnek, houby a smažte je asi 5 až 7 minut, dokud nezměknou a nezačnou pouštět svou šťávu.
- Přidejte sušený tymián a hovězí vývar. Míchejte a vařte asi 3 minuty.
- Přidejte červené víno a nechte směs vařit zhruba 5 minut, aby se alkohol odpařil a omáčka získala bohatou chuť.
- Omáčku přelijte přes hovězí roštěnou v pekáči.
- Přikryjte pekáč a pečte v předehřáté troubě asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a šťavnaté. Občas obraťte maso a přelijte ho omáčkou také během pečení.
- Před podáváním můžete pokrm posypat nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo rozmarýn.
Hovězí roštěná na houbách vynikne svou bohatou a chutnou omáčku v kombinaci se šťavnatým hovězím masem. Toto jídlo se skvěle hodí také pro speciální příležitosti nebo romantickou večeři v případě, že máte rádi houby. Můžete podávat s bramborovou kaší, těstovinami nebo pečenými bramborami.