Hovězí maso na žampionech je výborným pokrmem, který kombinuje šťavnaté kousky hovězího masa s aromatickými žampiony. Následující recept vám ukáže, jak připravit tuto chutnou kombinaci a uvidíte, že na tom nic není.
Ingredience
- 500 g hovězího masa (například hovězí líčka nebo hovězí krkovička), nakrájené na tenké plátky nebo nudličky
- 250 g čerstvých žampionů, nakrájených na plátky
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1/2 hrnku hovězího vývaru (nebo kuřecího vývaru)
- 1/2 šálku smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky podle preference (například petrželka nebo tymián)
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne pěkně vonět.
- Přidejte nakrájené žampiony a smažte je zhruba 5 až 7 minut, dokud nezměknou a nezačnou pouštět šťávu.
- Přidejte k nim nakrájené hovězí maso a smažte asi 3 až 5 minut, dokud maso nezmění barvu z růžové na hnědou.
- Přidejte hovězí vývar a smetanu ke šlehání. Míchejte a vařte omáčku asi 6 minut, dokud nezhoustne a nedosáhne požadované konzistence.
- Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby více soli a pepře.
- Pokud chcete, můžete přidat čerstvé bylinky, jako je například petrželka nebo tymián, pro zvýraznění a chuti.
- Hovězí maso na žampionech můžete podávat s rýží nebo těstovinami podle vašich preferencí.
Zkuste tento recept na vynikající hovězí maso na žampionech. Tímto způsobem připravené hovězí maso bude mít bohatou a lahodnou chuť a vy si vychutnáte skvělé hlavní jídlo d přílohou podle vaší volby. Kromě rýže a těstovin může být také třeba bulgur, kuskus nebo brambory.