Hovězí maso po burgundsku (Boeuf Bourguignon) je tradiční francouzský pokrm, který je známý svou bohatou chutí, skvělou omáčkou a také tím, že je tento recept časově náročnější. Určitě se tím nenechte odradit a pokud na to budete mít prostor, určitě recept na přípravu hovězího masa po burgundsku vyzkoušejte a užijte si skvělou chuť tohoto jídla.
Ingredience
- 800 g hovězího masa (např. hovězí plecko) nakrájeného na menší kousky
- 200 g slaniny nakrájené na kostičky
- 2 středně velké cibule (nakrájené na plátky)
- 3 mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
- 3 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
- 1 láhev (750 ml) červeného vína (tradičně používáno burgundské víno, ale nemusí nutně být)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 4 větvičky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
- Máslo na smažení a ochucení
Postup
- V hrnci vhodném na pomalé vaření rozehřejte trochu oleje a osmahněte kousky slaniny dozlatova. Potom je vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Ve stejném hrnci zprudka opečte hovězí maso. Můžete to udělat v několika menších dávkách, aby mělo maso dost prostoru. Krátce opečené maso odložte vedle slaniny.
- Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji, dokud nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte zpět maso a slaninu do hrnce. Posypte hladkou moukou a promíchejte, aby se vše obalilo.
- Přidejte nakrájený česnek, nakrájenou mrkev, bobkové listy a tymián. Vše promíchejte.
- Následně přidejte rajčatový protlak a červené víno. Omáčku nechte povařit na středním ohni.
- Potom hrnec zakryjte a dejte do předehřáté trouby na 160 °C Vařte při nízké teplotě po dobu 2 až 3 hodin, dokud maso nebude měkké a omáčka nezíská požadovanou bohatou chuť. Pravidelně omáčku promíchejte.
- Před podáváním ochutnejte a dochuťte hovězí maso po burgundsku solí, pepřem a případně přidejte máslo pro vyladění a zjemnění omáčky.
Toto skvělé jídlo je tradičně podáváno s bramborovou kaší nebo hřebenovými nudlemi a červeným vínem, které bylo použito při vaření. Hovězí maso po burgundsku je luxusním a slavnostním pokrmem, který vás nebo vaše hosty zaručeně potěší svou skvělou chutí.