Hovězí na pepři, známé také jako “hovězí na zeleném pepři” nebo “bœuf au poivre” ve francouzské kuchyni, je skvělé a chutné jídlo, které kombinuje chutné hovězí maso s lahodnou omáčkou na bázi zeleného pepře a smetany. Zkuste tento vynikající recept a vylaďte si chutě přesně podle sebe. Základem je čerstvé a kvalitní hovězí maso.
Ingredience
- 500 g hovězího masa (např. hovězí svíčková, hovězí zadní) na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce zeleného pepře
- 1 cibule, nakrájená na drobné kostky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce hořčice (plnotučná nebo dijonská)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce másla
Postup
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a prudce osmahněte hovězí kostky, dokud nejsou ze všech stran zlatavě hnědé. Potom je vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte máslo a cibuli. Osmahněte cibuli dozlatova, což by mělo trvat od oka tak 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a zelený pepř. Osmahněte asi 2 minuty, dokud česnek nezačne hezky vonět.
- Vraťte hovězí maso zpět do pánve a přidejte hořčici. Promíchejte a prohřejte tak 2 minuty.
- Přilijte smetanu a hovězí vývar. Promíchejte a nechte omáčku vařit na mírném ohni asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a hovězí maso je není měkké.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle potřeby a vašich chutí.
- Před podáváním můžete hovězí kostky na pepři s přílohou ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.
Hovězí na pepři se může podávat například s knedlíky, bramborami, těstovinami, ale třeba i s rýží. Toto skvělé jídlo z hovězího masa vyniká svou chutí a má bohatou, aromatickou omáčku, která se výborně hodí právě k hovězímu masu.