Hovězí roštěná s rýží (kvalitní maso je základ) – recept

Hovězí roštěná s rýží je výborné jídlo, které se hodí jako hlavní chod na oběd i na večeři. Pokud máte po ruce kousek kvalitního hovězího masa, tak neváhejte a připravte si skvělou hovězí roštěnou podle tohoto receptu.

Ingredience

Na hovězí roštěnou:

  • Cca 800 g hovězího masa (hovězí maso zadní, roštěnky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená na plátky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatové omáčky

Rýže:

  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže
  • 2 hrnky vody
  • Sůl podle chuti
  • Máslo pro dochucení

Postup

  1. Hovězí maso opláchněte, osušte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne.
  3. Přidejte kousek hovězího masa a smažte ho z obou stran, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu.
  4. Přidejte mletý kmín, mletou papriku, sůl a pepř. Promíchejte dobře.
  5. Přidejte rajčatový protlak, hovězí vývar a rajčatovou omáčku. Promíchejte a nechte omáčku vařit na středním ohni.
  6. Zakryjte poklicí a nechte dusit asi 1,5 až 2 hodiny, dokud hovězí maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
  7. Během vaření omáčky můžete připravovat rýži. V hrnci smíchejte rýži, vodu a sůl. Vařte podle návodu na obalu rýže.
  8. když je hovězí maso měkké a omáčka zahuštěná, můžete ochutnat a případně doladit kořením nebo solí a pepřem.
  9. Před podáváním můžete do omáčky vmíchat trochu másla pro bohatší a jemnější chuť.
  10. Podávejte hovězí roštěnou s vařenou rýží. Maso i rýži můžete přelít omáčkou.

Velice oblíbená a chutná hovězí roštěná s rýží je výtečná a chutná večeře nebo třeba oběd. Omáčka má bohatou chuť a maso je krásně měkké.

Napsat komentář