Hovězí stroganoff se žampiony a zakysanou smetanou je skvělým, známým a velice oblíbeným jídlem z hovězího masa s bohatou omáčkou výrazné chuti. Pokud hledáte nějaký recept vhodný pro nedělní nebo slavnostní oběd, pak hovězí stroganoff je skvělou volbou a rozhodně příjemně potěšíte všechny hladové hosty.
Ingredience
- 500 g hovězího masa (například hovězí svíčková nebo vyzrálý roštěnec), nakrájeného na tenké proužky
- 200 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Vařená rýže nebo těstoviny jako příloha
Postup
- V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte hovězí maso a opečte ho krátce, dokud získá zlatavou hnědou barvu. Potom přesuňte maso a cibuli na talíř a dejte stranou.
- Do pánve přidejte žampiony a smažte je, dokud nebudou lehce hnědé a neztratí přebytečnou vodu.
- Přidejte nasekaný česnek a mletou papriku. Osmahněte asi minutu, dokud hezky nevoní.
- Vraťte hovězí maso a cibuli zpět do pánve se žampiony.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte tak, aby se vše obalilo moukou.
- Přidejte dijonskou hořčici, rajčatový protlak, hovězí vývar, zakysanou smetanu, sůl a pepř. Promíchejte a nechte omáčku vařit asi zhruba 6 až 8 minut, dokud se nezahustí a maso není měkké.
- Omáčku ochutnejte a případně dolaďte kořením, solí a pepřem podle vaší chuti.
- Podávejte hovězí stroganoff se zakysanou smetanou s vařenou rýží nebo těstovinami podle vašeho výběru
Hovězí stroganoff je výborným pokrmem plným chutí a skvělého měkkého masa. Omáčka s rajčatovým protlakem a zakysanou smetanou dodává pokrmu bohatou a krémovou konzistenci a bude se vám v puse vyloženě rozplývat. Je ideální hlavní chod pro slavnostní příležitosti nebo pro nějakou rodinou večeři či oběd.