Hovězí tatarský biftek je oblíbenou delikatesou, která se připravuje z čerstvého hovězího masa. Je to syrové nebo téměř syrové jídlo, které se ochucuje různými kořením a podává se tradičně s vajíčkem, cibulí, hořčicí a třeba toustem. Tady je základní recept na přípravu hovězího tatarského bifteku, u kterého je zásadní čerstvost a kvalita hovězího masa.
Ingredience
- 250 g hovězího masa (hovězí ořech, kýta)
- 1 žloutek
- 1 lžička hořčice
- 1 až 2 lžičky kaparů, pokud chcete
- 1 lžička nasekané cibule
- Sůl a pepř podle chuti
- Worcesterová omáčka (volitelně pro dochucení)
Postup
- Hovězí maso by mělo být vždy čerstvé a kvalitní a pro tatarák to platí dvojnásob, protože se tepelně neupravuje. Nejprve maso opláchněte pod tekoucí vodou a osušte.
- Nakrájejte maso na drobné kostky nebo použijte mlýnek na maso, abyste získali jemně mleté maso.
- Do misky dejte nasekanou cibuli, hořčici, žloutek a koření (sůl, pepř, Worcesterovou omáčku). Můžete přidat i jiné oblíbené koření podle vaší chuti.
- Přidejte jemně mleté maso do mísy a důkladně promíchejte všechny ingredience. Měli byste získat konzistenci, která je vhodná pro tatarský biftek, tedy mírně vlhkou a lepkavou.
- Podávejte na talíři, na kterém můžete pokrm formovat do oblíbeného tvaru nebo ho jednoduše podávat jako hromádku.
- Tradičně je hovězí tatarský biftek podáván s čerstvým vajíčkem na povrchu. Můžete také tatarák ozdobit čerstvými bylinkami, jako je například nasekaná čerstvá petrželka nebo pažitka.
- Podávejte s křupavým chlebem nebo toustem. Můžete také doplnit různými přílohami, jako jsou pečené brambory, hranolky nebo zeleninový salát.
Pro tatarský biftek je nezbytné mít kvalitní a čerstvé hovězí maso, které je vhodné pro konzumaci v syrovém stavu. Užijte si tuto skvělou delikatesu s přáteli.