Hraběnčin koláč s jablky a drobenkou – recept

Hraběnčin koláč s jablky a drobenkou je tradiční český moučník, který je oblíbený pro svou chutnou kombinaci jablek, skvělého těsta a křupkavé drobenky. Zde je recept na Hraběnčin koláč s jablky, který musíte rozhodně zkusit.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklého)
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Na náplň

  • 5 středně velkých jablek (oloupaná, zbavená jader a nakrájená na tenká kolečka)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 čajová lžička skořice
  • šťáva z 1/2 citronu

Na drobenku

  • 100 g hladké mouky
  • 70 g másla (studeného)
  • 70 g cukru
  • špetka skořice (dle chuti)

Postup

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutek. Vypracujte těsto.
    • Těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout v chladu zhruba 30 minut.
  2. Jablečná náplň:
    • Zapněte troubu a nechte předehřívat na 180 °C.
    • Na tenká kolečka nakrájená jablka smíchejte v misce s cukrem, skořicí a citronovou šťávou.
  3. Sestavení:
    • Vyválejte těsto na velikost formy na koláč (kolem 26 cm) a přeneste ho do formy. Vytvořte okraje.
  4. Náplň a jablka:
    • Na těsto naneste připravenou jablečnou náplň.
  5. Drobenka:
    • V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo, cukr a špetku skořice. Použijte nejlépe prsty a pokračujte, dokud nevznikne drobenková struktura.
    • Na jablka nasypte připravenou drobenkou a rovnoměrně ji rozložte.
  6. Pečení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 minut, nebo dokud není těsto do zlatova.
  7. Podávání:
    • Hraběnčin koláč s jablky a drobenkou můžete podávat teplý i studený a skvěle se k němu hodí například šlehačka.

Upečte si tento vynikající Hraběnčin koláč s jablky a křupavou drobenkou na nich, který je sladký, šťavnatý a plný jablek. Jedná se o skvělý moučník, kterým příjemně překvapíte a pohostíte každou návštěvu.

Napsat komentář