Vynikající a výživná hrachová kaše s uzeným masem a smaženou cibulkou nadělá neuvěřitelnou parádu. Přidejte k tomu nějaký čerstvý poctivý chleba a vaše chuťové pohárky se zblázní radostí. Zde je jednoduchý recept na přípravu hrachové kaše, uzeného masa a smažené cibulky.
Hrachová kaše
Pusťme se do této skvělé hrachové kaše. Pokud chcete, dejte nejprve vařit uzené maso a připravte si také úžasnou smaženou cibulku, která dodá hrachové kaši šmrnc.
Ingredience
- 250 g sušeného hrachu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce oleje nebo másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo kopr) na ozdobu (volitelné)
- Vařené uzené maso a kyselé okurky podle vás
Postup
- Sušený hrách před použitím namočte přes noc nebo podle návodu na obalu. Poté sceďte a opláchněte.
- Cibuli, česnek, mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej nebo máslo a na něm osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou mrkev a brambory a smažte je krátce se cibulí a česnekem.
- Přidejte namočený hrách a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a snižte teplotu na střední až nízkou. Vařte pod pokličkou asi 30 až 40 minut, nebo dokud hrách i zelenina nezměknou.
- Vařenou směs přeneste do mixéru nebo použijte tyčový mixér a rozmixujte na hladkou kaši. Přidávejte trochu vývaru nebo vody podle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Hotovou hrachovou kaši můžete dochutit solí a pepřem podle chuti. Případně můžete přidat další koření nebo bylinky dle preference.
- Podávejte teplou hrachovou kaši posypanou čerstvými bylinkami jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu, rybě nebo zeleninovému pokrmu. K hrachové kaši se také skvěle hodí kvalitní uzené maso a kyselá okurka.
Hrachovou kaši můžete přizpůsobit svým preferencím a přidat do ní další ingredience, jako například pórek, papriku nebo další zeleninu. Tento recept je základní verze hrachové kaše, kterou můžete dále upravit dle svého vkusu.
Vařené uzené maso
Tady je základní recept na přípravu vařeného uzeného masa, které se skvěle hodí například k této naší hrachové kaši.
Ingredience
- 500 g uzeného masa (uzený vepřový bok nebo jiné uzené maso)
- Voda na vaření
Postup
- Vhodný hrnec naplňte vodou tak, aby pokryla uzené maso, které budeme vařit.
- Přiveďte vodu k varu na středním ohni.
- Když voda vaří, dejte uzené maso do hrnce. Uzené maso by mělo být celé, ale můžete ho také nakrájet na menší kusy, pokud preferujete rychlejší vaření.
- Snižte teplotu, aby voda mírně vařila a přikryjte hrnec poklicí.
- Vařte uzené maso asi tak 45 až 60 minut v závislosti na typu a velikosti masa. Mělo by být dobře prohřáté a měkké.
- Po uvaření vytáhněte uzené maso z hrnce a nechte ho chvíli odpočinout, než ho nakrájíte a budete podávat.
- Podávejte vařené uzené maso s přílohou podle svého výběru, jako jsou brambory, zelí, chléb nebo ho můžete použít jako ingredienci v jiných pokrmech, například v hrachové kaši.
Smažená cibulka
Smažená cibulka je skvělým doplňkem pro mnoho pokrmů, včetně této naší hrachové kaše s uzeným masem. Není nic jednoduššího než si ji během chvíle připravit podle tohoto receptu.
Ingredience
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky nebo drobné kostky
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli a začněte ji smažit. Smažte cibuli pomalu na středním ohni, občas ji míchejte, dokud nezměkne a nestane se zlatě hnědou. To by mělo trvat asi tak 15 minut. Během smažení cibule můžete přidat trochu soli a pepře podle chuti.
- Jakmile cibule dosáhne zlatě hnědé barvy a je hezky křupavá, můžete ji vytáhnout z pánve nebo hrnce a nechat ji na ubrousku, aby se zbavila přebytečného tuku.
- Smaženou cibulku můžete následně použít jako ozdobu a doplněk k hrachové kaši.