Hrachová kaše ze žlutého hrachu s uzeným masem nebo třeba vinnou klobásou je chutným, výživným a sytým pokrmem, který si můžete snadno připravit doma podle tohoto receptu.
Ingredience
- 2 šálky hrnky hrachu (můžete použít i mražený hrách)
- 200 g uzeného masa (například uzeného vepřového masa) nebo vinné klobásy (dle vašeho výběru)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 lžičky mletého kmínu (volitelně)
- 1/2 lžičky mleté papriky (volitelně)
- 1/2 lžičky majoránky (volitelně)
- 200 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 1/2 hrnku smetany na vaření (pro krémovější konzistenci)
Postup
- Příprava uzeného masa nebo klobásy:
- Pokud používáte uzené maso, nakrájejte ho na malé kostičky nebo na plátky.
- Pokud používáte klobásu, nakrájejte ji na plátky nebo kolečka.
- Příprava hrachové kaše:
- Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a máslo na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte uzené maso nebo klobásu a opečte krátce, dokud se trochu nezbarví.
- Přidání hrachu:
- Přidejte žlutý hrách do hrnce a promíchejte s ostatními ingrediencemi.
- Pokud používáte koření (kmín, papriku, majoránku), přidejte nyní.
- Postupně přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Vaření:
- Zmírněte oheň a vařte hrách na mírném ohni asi 15 až 20 minut, nebo dokud není hrách měkký a kaše se nezahustí. Můžete občas promíchat.
- Dokončení:
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete přidat smetanu na vaření a důkladně promíchat. Vařte ještě několik minut.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Servírování:
- Hrachovou kaši podávejte teplou. Můžete ji posypat nasekanou petrželkou nebo bylinkami podle vašeho výběru.
Připravte si tuto chutnou hrachovou kaši ze žlutého hrachu s uzeným masem nebo klobásou, která je plná chuti, výživná a sytá. Navíc luštěniny, včetně žlutého hrachu, jsou velice zdravé.