Hrachová polévka z čerstvého, mraženého nebo sušeného hrášku je skvělým způsobem, jak využít buď sezónní čerstvé hráškové lusky, případně další zásoby hrachu z mrazáku nebo ze spíže. Zde je recept na přípravu hráškové polévky, která může být krémová, případně jen částečně – záleží na vás.
Pokud byste chtěli recept hrachové polévky s klobásou a majoránkou, pak můžete použít také tento, akorát přidáte podle chuti nějakou dobrou klobásu a majoránku.
Ingredience
- 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku (bez lusků)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- klobása a majoránka podle chuti
- Petrželka nebo kopr na ozdobu (volitelné)
Postup
- Čerstvé hráškové lusky otevřete a odstraňte hrášky. Můžete použít pouze samotné hrášky nebo i menší části lusků, které jsou stále měkké a jedlé. Případně použijte zmražený, povolený hrášek. Pokud byste použili sušený hrách, tak ho důkladně opláchněte a nechte namočený ve vodě přes noc. Poté ho opláchněte a sceďte.
- V hrnci rozehřejte trochu oleje nebo rozpusťte máslo a osmahněte jemně nakrájenou cibuli, dokud se zjemní.
- Přidejte na pánvi jemně nasekaný česnek a osmahněte ho spolu s cibulí, dokud nezíská lehkou zlatou barvu a uvolní svou vůni.
- Přidejte do hrnce nakrájené brambory, mrkev a hrášek. Promíchejte.
- Přilijte zeleninový vývar, přidejte sušený tymián a mletý kmín. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Vařte hrachovou polévku na středním ohni asi 20 až 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
- Polévku můžete nechat mírně vychladnout a poté ji rozmixovat tyčovým mixérem, aby získala hladší konzistenci. Můžete ji také rozmixovat pouze částečně, abyste dosáhli polévky s kousky zeleniny.
- Při podávání můžete polévku ozdobit nasekanou petrželkou nebo koprem.
Nejlepší je hrachová polévka z čerstvého hrachu, ale ani z mraženého nebo sušeného není o nic horší. Polévka je skvělá samotná nebo s čerstvým chlebem. Má osvěžující chuť a je plná sezónních ingrediencí.