Hrachová polévka s klobásou a majoránkou je výborné a výživné jídlo, který kombinuje chuť hrachu, klobásy a aromatickou majoránku, kterou ale můžete vynechat nebo jí naopak přidat víc, než je v receptu. Zkuste tento skvělý recept na hrachovou polévku.
Ingredience
- 250 g žlutého hrachu (může být i mražený)
- 200 g klobásy (například párky nebo uzená klobása), nakrájené na kolečka
- 1 cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1 brambora, nakrájená na kostky
- 1 mrkev, nakrájená na kostky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 1 lžička majoránky (čerstvá nebo sušená)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo v dostatečně velkém hrnci.
- Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova, což by mělo trvat přibližně tak 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte nakrájenou klobásu a opečte ji krátce asi tak 2 minuty, dokud nezačne být voňavá a trochu opečená.
- Přidejte nakrájenou bramboru, mrkev a hrách. Promíchejte společně vše.
- Nalijte do hrnce zeleninový vývar a přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a vařte asi tak 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte majoránku a dochuťte polévku solí a pepřem podle potřeby a chuti.
Tato výborná a sytá hrachová polévka s klobásou a majoránkou je skvělým teplým jídlem, které můžete podávat jako hlavní jídlo například s čerstvým pečivem nebo jako předkrm. Kombinace hrachu, klobásy a aromatické majoránky dává polévce skvělou chuť a množství uzeniny i majoránky můžete samozřejmě upravit podle sebe.