Výborná hrášková polévka z mraženého hrášku a volitelně s nějakou dobrou klobásou je velice chutná a snadno připravitelná díky z mraženému hrášku, který je k dispozici celý rok.
Ingredience
- 400 g mraženého hrášku
- 200 g klobásy (například párky nebo uzená klobása), nakrájená na plátky nebo podle vás
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1 brambora, nakrájená na kostky
- 1 mrkev, nakrájená na kostky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 l hovězího vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- V hrnci zahřejte olej a máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova, což by mělo trvat přibližně 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte nakrájenou klobásu a osmahněte ji krátce asi tak 2 minuty.
- Přidejte nakrájenou bramboru, mrkev a mražený hrášek. Vše hezky promíchejte.
- Nalijte hovězí vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte hráškovou polévku asi tak 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Podle chuti přidejte sušený tymián a dochuťte polévku solí a pepřem podle potřeby.
- Před podáváním můžete polévku ozdobit také nasekanou čerstvou petrželkou.
Tato hrášková polévka z mraženého hrášku je výborným teplým pokrmem, který můžete podávat jako hlavní jídlo třeba s čerstvým pečivem nebo jako předkrm. Kombinace hrášků, klobásy a další zeleniny vytváří lahodnou a vydatnou polévku.