Hráškový krém z mraženého hrášku – recept

Tento hráškový krém z mraženého hrášku je lahodným pokrmem, který můžete připravit naprosto kdykoliv během celého roku a využít tak například mraženého hrášku z vlastní zahrádky. Tento krém je vhodný jako polévka nebo skvělá příloha a podle toho si také můžete jednoduše upravit jeho hustotu.

Ingredience

  • 500 g mraženého hrášku
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na drobné kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 brambora, oloupaná a nakrájená na kostky
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání (volitelně)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Na středním ohni si rozehřejte olivový olej v hrnci nebo kastrolu.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova přibližně 5 minut.
  3. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne hezky vonět.
  4. Přidejte nakrájenou bramboru asi tak na 2 minuty.
  5. Potom přidejte mražený hrášek a promíchejte společně.
  6. Nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a vařte zhruba 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  7. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte směs na hladký krém podle požadované konzistence. Před mixováním můžete dát část stranou a po rozmixování vrátit zpět.
  8. Pro ještě krémovější a jemnější konzistenci můžete přidat smetanu ke šlehání, promíchat a chvíli ještě prohřát.
  9. Před podáváním dochutíme krém z mraženého hrášku solí a pepřem.

Tento hráškový krém je vynikající samostatnou polévkou nebo přílohou. Můžete ho podávat s plátky chleba nebo krutony, případně s nějakou dobrou uzeninou.

Napsat komentář