Tento hráškový krém z mraženého hrášku je lahodným pokrmem, který můžete připravit naprosto kdykoliv během celého roku a využít tak například mraženého hrášku z vlastní zahrádky. Tento krém je vhodný jako polévka nebo skvělá příloha a podle toho si také můžete jednoduše upravit jeho hustotu.
Ingredience
- 500 g mraženého hrášku
- 1 středně velká cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 brambora, oloupaná a nakrájená na kostky
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání (volitelně)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na středním ohni si rozehřejte olivový olej v hrnci nebo kastrolu.
- Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova přibližně 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte nakrájenou bramboru asi tak na 2 minuty.
- Potom přidejte mražený hrášek a promíchejte společně.
- Nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a vařte zhruba 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte směs na hladký krém podle požadované konzistence. Před mixováním můžete dát část stranou a po rozmixování vrátit zpět.
- Pro ještě krémovější a jemnější konzistenci můžete přidat smetanu ke šlehání, promíchat a chvíli ještě prohřát.
- Před podáváním dochutíme krém z mraženého hrášku solí a pepřem.
Tento hráškový krém je vynikající samostatnou polévkou nebo přílohou. Můžete ho podávat s plátky chleba nebo krutony, případně s nějakou dobrou uzeninou.