Výborné hrníčkové knedlíky s kopřivami jsou zajímavou variantou knedlíků a určitě budou chutnat také vám. Můžete si je případně podle chuti vylepšit přidáním nějaké dobré uzeniny nebo slaniny.
Ingredience
Těsto
- 500 g brambor (oloupaných a uvařených)
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
Náplň
- Kopřivy (mladé a čerstvé, zbavené tvrdých stonků)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 lžíce másla nebo oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Uvařte brambory ve slané vodě, sceďte a nechte je vychladnout. Ideálně použijte brambory z předchozího dne a rozmačkejte je.
- Přidejte vejce, hladkou mouku a sůl. Hněťte těsto, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci.
- Na pánvi si rozehřejte máslo nebo olej a orestujte nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte očištěné kopřivy, osolte, opepřete a poduste je asi tak 5 minut, dokud nezměknou.
- Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto na placku. Na střed položte směs kopřiv.
- Uzavřete těsto kolem kopřiv a utvořte větší kulaté knedlíky.
- Vařte knedlíky v osolené vodě po dobu asi 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Vyjměte je naběračkou, nechte chvíli okapat a podávejte teplé například s máslem nebo tvarohem. Podle chuti je můžete posypat nasekanou petrželkou.