Lahodná, a navíc hrnková cuketová buchta s tvarohem a ovocem je skvělým moučníkem, který kombinuje svěží chuť cukety s jemností tvarohu a sladkým, případně kyselkavým ovocem podle vašeho výběru. Připravte si buchtu z cukety podle tohoto receptu a nebudete litovat.
Ingredience
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku tvarohu
- 1/2 hrnku cukru
- 3 vejce
- 1/4 hrnku oleje
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- Ovoce podle chuti (např. jahody, borůvky, maliny, třešně)
- Cukr na posypání (volitelně)
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V míse smíchejte tvaroh, cukr, vejce, olej a vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr) a špetku soli. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs.
- Přidejte nastrouhanou cuketu a promíchejte.
- Postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
- Plech vyložte pečicím papírem a vlijte na něj polovinu těsta. Rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy.
- Na těsto rozložte ovoce podle chuti (např. jahody, borůvky, maliny, třešně). Můžete je lehce zatlačit do těsta.
- Na ovoce vlijte zbylé těsto a opět ho rovnoměrně rozetřete.
- Pokud si přejete, můžete povrch buchty posypat trochou cukru.
- Dejte plech do předehřáté trouby a pečte asi 40 až 45 minut, nebo dokud buchta lehce nezhnědne a neztuhne. Můžete provést test špejlí, která by měla po zapíchnutí vyjít suchá, když ji zasunete do středu buchty.
- Hotovou cuketovou buchtu nechte chvíli vychladnout a pak ji můžete podávat teplou nebo studenou. Případně ji můžete posypat moučkovým cukrem nebo podávat se šlehačkou.
Tato cuketová buchta s tvarohem a ovocem je skvělým způsobem, jak využít sezónní cuketu a připravit si lahodný a osvěžující moučník. Můžete experimentovat s různými druhy ovoce a přidat do buchty svůj oblíbený zábal. Tato buchta cukety bude chutnat také dětem a nemusíte se vůbec obávat, že by někdo poznal použitou cuketu.