Máte zralé hrušky, které třeba popadaly ze stromu? Hrušková marmeláda je chutná, osvěžující a vy si ji můžete snadno připravit doma z hrušek, které jsou třeba už hodně zralé, nebo trochu otlučené. Vyzkoušejte tento skvělý recept na hruškovou marmeládu ze zralých hrušek, kterou můžete použít případně do jiných receptů jako jednu z ingrediencí.
Ingredience
- 1 kg zralých hrušek
- 500 g cukru krystal
- Šťáva ze 2 citronů (podle chuti)
- 1 vanilkový lusk (nebo lžička vanilkového cukru)
Postup
- Nejprve si připravte hrušky. Opláchněte je, oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Hrušky by měly být zralé, ale ne zase úplně měkké.
- Do hrnce dejte nakrájené hrušky a zalijte je citronovou šťávou. Citronová šťáva dodá marmeládě svěží chuť a také pomůže zabránit zhnědnutí hrušek.
- Přidejte cukr a vanilku z vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr) do hrnce s hruškami a citronovou šťávou. Dobře vše promíchejte.
- Hrušky s cukrem nechte nejméně 30 minut odpočívat, aby se uvolnila šťáva z nich.
- Dejte hrnec na sporák a zahřejte směs na středním výkonu sporáku. Míchejte a nechte cukr rozpustit. Jakmile se cukr rozpustí, snižte výkon na nízký a vařte marmeládu asi 30 až 40 minut. Občas promíchejte, aby se marmeláda nepřipálila.
- Marmeláda by měla mít požadovanou konzistenci, to znamená hustá a sirupovitá. Můžete dát trochu na talířek a pokud ztuhne a neteče, je tak akorát.
- Hotovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a hned je uzavřete, dokud je marmeláda horká. Ujistěte se, že víčka jsou důkladně uzavřená.
- Sklenice s hruškovou marmeládou můžete obrátit dnem nahoru a nechat je vychladnout. Po vychladnutí je uložte na chladné a suché místo, třeba do sklepa.
Tuto domácí hruškovou marmeládu můžete konzumovat například s čerstvým pečivem, v jogurtu nebo jako doplněk k sýrům. Případně se dá využít také při přípravě koláčů a různých dezertů.