Přinášíme vám recept na hruškový koláč s tvarohem, který vyniká skvělou kombinací hrušek a křehkého těsta. Podle svého uvážení můžete tento koláč udělat také s drobenkou, nebo těsto rozdělit, zvolit o něco menší formu a připravit strouhaný hruškový koláč tak, že část těsta dáte do mrazáku a na hrušky potom před pečením nastrouháte.
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (změklého)
- 1 žloutek
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
Na náplň
- 200 g tvarohu
- 2-3 lžíce cukru (dle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 hrušky (oloupané, zbavené jader a nakrájené na tenká kolečka)
Na drobenku (volitelně)
- 80 g hladké mouky
- 50 g másla (studeného)
- 50 g cukru
Postup
- Těsto:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
- Přidejte změklé máslo a oddělený žloutek. Vypracujte těsto důkladně, aby bylo do hladka.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v chladničce po dobu alespoň 30 minut.
- Tvarohová náplň:
- Ve velké míse smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem do hladké konzistence.
- Příprava na pečení:
- Troubu dejte předehřát na 180 °C.
- Vyválejte těsto na velikost formy pro koláč (cca 24 cm) a přeneste ho do formy. Následně vytvořte z těsta okraje namačkáním na okraj formy.
- Náplň a hrušky:
- Na těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete podle potřeby.
- Na náplň rovnoměrně poskládejte hrušky nakrájené na tenká kolečka.
- Drobenka (pokud použijete):
- V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo a cukr. Prsty vypracujte drobivou směs – drobenku.
- Drobenka a pečení:
- Na vrch hrušek posypte připravenou drobenkou a rovnoměrně ji rozložte.
- Pečení:
- Připravený hruškový koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 až 40 minut, nebo dokud tvaroh není pevnější a drobenka zlatavá.
- Podávání:
- Hruškový koláč s tvarohem můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho po vychladnutí posypat zlehka moučkovým cukrem nebo ozdobit šlehačkou.
Díky tomuto vyzkoušenému receptu si připravíte výborný hruškový koláč s tvarohovou náplní a křupavou drobenkou na vrchu. Podle chuti můžete samozřejmě dozdobit.