Výborný hruškový koláč s karamelem je úžasnou kombinací hrušek a karamelu, kterou musíte vyzkoušet. Pokud máte rádi koláče a chcete upéct opravdu něco prvotřídního, pak je to tento. Kromě hrušek můžete použít také jiné ovoce, ale právě tyto se ke karamelu dokonale hodí.
Ingredience
Těsto
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek změklého másla
- 1/2 hrnku cukru
- 1 velké vejce
- 1/4 hrnku studené vody
- 1 špetka soli
Náplň
- 5 hrušek (oloupaných, očištěných a nakrájených na plátky)
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžička skořice podle chuti
- 2 lžíce citronové šťávy
Karamelová poleva
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku smetany
- 1/4 hrnku másla
- 1 špetka soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C, vymažte a vysypte formu na koláč.
- V míse smíchejte mouku s měkkým máslem, cukrem, vejcem a solí. Přidejte studenou vodu a těsto rychle a důkladně promíchejte.
- Těsto rozválejte na pomoučeném vále a přenesete do připravené formy na koláč. Vytvořte vyvýšený okraj kolem okrajů formy.
- Plátky hrušek smíchejte s cukrem, citronovou šťávou a případně skořicí.
- Naskládejte hrušky na těsto v připravené formě.
- Pečte hruškový koláč v předehřáté troubě asi tak 30 minut, nebo dokud nejsou hrušky měkké a těsto zlatavě hnědé.
- V hrnci si na středním ohni rozpusťte cukr a vařte, dokud nezískáte zlatavý karamel.
- Přidejte máslo, smetanu, špetku soli a nechte vařit, dokud se vše dobře nespojí a nezískáte hladký karamelový krém na polevu.
- Po upečení koláč vyndejte z trouby a polejte ho připraveným karamelem.
- Nechte koláč vychladnout a karamelovou polevu ztuhnout.
- Podávejte hruškový koláč s karamelem teplý nebo vychladlý. Můžete ho ozdobit navíc třeba šlehačkou.
Tento hruškový koláč s karamelem je vynikajícím způsobem, jak využít hrušek a připravit sladký dezert pro rodinné oslavy nebo jiné příležitosti. Kombinace hrušek a karamelu je dokonalá a pokud chcete, určitě přidejte také trochu skořice.