Hummus (humus) je oblíbenou pomazánkou pocházející z Blízkého východu, která se připravuje z cizrny a tahini pasty (sezamová pasta). Tato pomazánka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky a může být podávána jako dip, nebo třeba na chlebíčcích. Tady je základní recept na „humus“.
Ingredience
- 1 plechovka cizrny (cca 400 g), dobře opláchnutá a scezená
- 3 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
- 3 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 až 2 citronů (podle chuti)
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1/2 lžičky mletého kmínu (nepovinné)
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2 až 3 lžíce vody (pokud je potřeba)
- Mletá paprika, nasekaná petržel nebo olivový olej pro ozdobu (volitelně)
Postup
- V míse nebo mixéru smíchejte opláchnutou a scezenou cizrnu, tahini pastu, olivový olej, šťávu z citronu, prolisovaný česnek a mletý kmín.
- Mixujte všechny ingredience dohladka. Pokud je směs příliš hustá, přidejte postupně vodu a mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Hummus by měl být hladký a krémový.
- Dochuťte hummus pomazánku z cizrny solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Můžete také přidat další citronovou šťávu nebo tahini pastu.
- Před podáváním můžete hummus ozdobit mletou paprikou, nasekanou petrželí a pokapávat olivovým olejem.
- Hummus podávejte s čerstvým pečivem. Záleží jen a jen na vás, jaké pečivo zvolíte.
Hummus je velmi variabilní a můžete si ho upravit podle svých preferencí přidáním dalšího koření, bylinek nebo dokonce směsí jako je hummus s paprikou nebo hummus s olivami. Hummus je vlastně pomazánka z cizrny, kterou si můžete libovolně upravovat použitím dalších ingrediencí.