Chcete na Vánoce připravit Išelské dortíčky (Bad Ischler Törtchen) resp. Išelské cukroví nebo koláčky? Skvělá volba, protože toto cukroví je opravdu luxusní a každého na vánočním stole potěší. Toto ischelské cukroví se skládá ze dvou „sušenek“ spojených náplní z meruňkové nebo jiné marmelády a překrytých čokoládovou glazurou. Přinášíme vám tento vynikající recept, který byste měli mít na Vánoce vždy po ruce.
Ingredience
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 1 špetka soli
- Skořice (podle chuti)
Náplň:
- Meruňková marmeláda (nebo jiná marmeláda podle vaší chuti)
Čokoládová glazura:
- 100 g čokolády na vaření
- 2 lžíce másla
Na ozdobení:
- Loupané mandle, strouhaný kokos podle chuti
Postup:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr, sůl a skořici. Těsto by mělo být kompaktní a hladké. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 až 60 minut.
- Troubu zapněte a předehřejte na 180 °C.
- Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm. Vykrajujte z něj tvary podle vašeho výběru. Klasické tvary jsou kruhy, čtyřlístky nebo třeba srdce.
- Vykrojené tvary skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, nebo dokud nejsou tvary upečené dozlatova.
- Po upečení nechte sušenky vychladnout a můžete se pustit do slepování išelských dortíčků. Jednu sušenku potřete meruňkovou nebo jinou marmeládou a přilepte k ní druhou sušenku.
- V hrníčku nebo ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření (nebo jinou čokoládu s vyšším obsahem kakaa) s máslem. Potřete nebo polévejte čokoládovou glazurou jednotlivé išelské cukroví.
- Nechte cukroví ztuhnout a uschovávejte v suchu a ideálně na chladnějším místě.
Tímto způsobem si můžete připravit tradiční išelské cukroví (dortíčky), které vyniká skvělou kombinací lahodného těsta, sladké meruňkové náplně a čokoládové glazury. Toto cukroví navíc vypadá na vánočním stole krásně a doslova vybízí k ochutnání.