Hrnková jablečná buchta na plech je oblíbeným moučníkem, který kombinuje vláčné těsto s náplní z jablek, cukru a koření. Dá se také připravit navíc s pudinkem nebo ovesnými vločkami. Tato buchta má výraznou jablečnou chuť a je ideálním způsobem, jak využít sezónní úrodu jablek. Zde je vyzkoušený recept na hrnkovou buchtu s jablky, která vás prostě ohromí.
Ingredience
Těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku másla (změklého)
- 1 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
Náplň
- 4 až 5 středně velkých jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky)
- 1/4 hrnku cukru (pokud jsou sladká jablka, můžete snížit množství cukru)
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku (nepovinné, ale dodává skvělou chuť)
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypejte formu nebo plech na pečení (např. koláčovou formu) máslem a moukou.
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli.
- Přidejte změklé máslo a vejce do mísy s moukou. Důkladně promíchejte, dokud nedostanete hrubé těsto bez hrudek.
- Rozprostřete těsto do připravené formy a vyrovnávejte povrch.
- V míse smíchejte nakrájená jablka, cukr, skořici, mletý hřebíček (pokud používáte) a citronovou šťávu.
- Rozprostřete jablečnou směs na těsto ve formě a vyrovnávejte povrch.
- Pečte buchtu v předehřáté troubě po dobu přibližně 40 minut, nebo dokud není těsto dozlatova a jablečná náplň měkká a šťavnatá.
- Nechte buchtu vychladnout ve formě asi 10 minut, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Pokud pečete v plechu, nechte vychladnout v něm.
- Před podáváním můžete buchtu posypat moučkovým cukrem nebo ji ozdobit šlehačkou.
Jablečná buchta je skvělým dezertem k odpolední kávě nebo čaji, a také jako výtečná pochoutka na různé oslavy a události. Můžete ji podávat teplou nebo studenou podle toho, jak vám víc moučníky chutnají.