Jablečná povidla bez míchání, pečená v troubě – recept

Jablečná povidla, pečená v troubě bez míchání, jsou lahodným a jednoduchým dezertem nebo další ingrediencí pro vynikající dobroty. Následující recept vám ukáže, jak je připravit ať už z jablek, švestek, nebo jiného ovoce, které máte k dispozici a hodí se na pečená povidla.

Ingredience

  • 4 až 6 středně velkých jablek (nebo švestky a jiné ovoce s dužinou)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžička skořice (volitelně)
  • 1/2 citronu, nejlépe bio (šťáva a kůra)
  • 1/2 hrnku rozinek (volitelně)

Postup

  1. Jablka omyjte, oloupejte a zbavte jadřinců. Můžete je nakrájet na půlky nebo na čtvrtiny, podle vašich preferencí.
  2. V malém hrnci smíchejte cukr, vodu, skořici (pokud ji používáte), šťávu a kůru z poloviny citronu.
  3. Ohřejte směs na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne jednotná sirupová konzistence.
  4. Předehřejte troubu na 175 °C.
  5. Vložte jablka do pekáčku nebo do zapékací mísy.
  6. Pokapejte jablka připraveným rozvarem. Můžete také přidat rozinky, pokud budete chtít.
  7. Zakryjte pekáček nebo mísu a pečte v troubě asi 40 až 50 minut, dokud jablka nezměknou a povidla nezhoustnou.
  8. Hotová jablečná povidla můžete podávat teplá nebo studená. Podávejte je jako dezert s tvarohem, smetanou, jogurtem nebo zmrzlinou. Můžete je také použít jako přílohu k masovým pokrmům.

Tato pečená jablečná povidla jsou sladká, příjemně aromatická a skvěle se hodí také pro zpracování jablek. Díky pečení v troubě jsou jemná a vytvoří bohatý sirup bez potřeby stálého míchání. Kromě jablek můžete použít také jiné ovoce s dužinou a zkoušet různé varianty pečených povidel v troubě.

Napsat komentář