Upečte si tento vynikající jablečný drobenkový koláč, který vyniká křehkým těstem a osvěžujícími jablky v kombinaci s křupavou drobenkou, do které můžete navíc přidat také třeba skořici nebo oříšky. Tak neváhejte a pusťte se do tohoto skvělého koláče.
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (změklého)
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
Na náplň
- 5 středně velkých jablek (oloupaná, zbavená jader a nakrájená na tenká kolečka)
- 2 lžíce cukru
- 1 čajová lžička skořice
- šťáva z 1/2 citronu
Na drobenku
- 100 g hladké mouky
- 70 g másla (studeného)
- 70 g cukru
- špetka skořice (dle chuti)
Postup:
- Těsto:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
- Přidejte změklé máslo a žloutek. Vypracujte těsto, aby bylo hladké.
- Těsto zabalte do potravinové folie nebo dejte do sáčku a nechte ho odpočinout v lednici zhruba 30 minut.
- Jablečná náplň:
- Troubu si dopředu předehřejte na 180 °C.
- Na tenká kolečka nakrájená jablka smíchejte v misce s cukrem, skořicí a citronovou šťávou.
- Příprava:
- Vyválejte těsto na velikost plechu a přeneste ho na plech. Vytvořte okraje.
- Náplň:
- Na těsto naskládejte směs jablek, kterou jste připravili.
- Drobenka:
- V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo, cukr a špetku skořice prsty nebo vidličkou, dokud nevznikne drobenka.
- Drobenka a pečení:
- Na jablka nasypte připravenou drobenkou a rovnoměrně ji rozložte.
- Pečení:
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a jablka měkká.
- Podávání:
- Jablečný drobenkový koláč můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho posypat moučkovým cukrem nebo podávat navíc s pořádnou porcí kvalitní šlehačky.
Jednoduchý a přitom tak lahodný jablečný koláč s křupavou drobenkou je ideální pro každou příležitost a hodí se skvěle ke kávě nebo nějakému dobrému čaji. Vyzkoušejte určitě tento recept.