Rychlý, vlastně bleskový jablečný koláč na plech je skvělým způsobem, jak připravit vynikající a chutný moučník pro rodinnou oslavu nebo jinou událost. Nebo si tento koláč prostě jen tak vychutnat se šálkem dobrého čaje.
Ingredience
Na těsto:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 hrnku másla (měkké, na kousky)
- 1/2 hrnku cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
- 2 lžíce studené vody
Na náplň:
- 6 až 8 středně velkých jablek (očištěných a nakrájených na tenké plátky)
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce hladké mouky
Drobenka:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku másla (studeného, na kousky)
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
- Přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá hmota.
- Přidejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu, dokud nevytvoříte hladké těsto.
- Zabalte těsto do fólie a nechte ho odpočívat v lednici asi tak 30 až 45 minut.
- Plátky jablek smíchejte s cukrem, skořicí a hladkou moukou.
- V míse smíchejte mouku, cukr a studené máslo na drobné kousky. Prsty zpracovávejte směs, dokud nevznikne drobenka.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto rozválejte na velikost plechu a přeneste ho do vymazaného plechu tak, aby kraj těsta přečníval zhruba 1 cm po obvodu plechu.
- Rozložte plátky jablek po povrchu těsta a rovnoměrně posypte připravenou drobenkou.
- Pečte koláč asi 40 minut nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
- Po upečení nechte koláč vychladnout. Podávejte ho samotný, nebo se šlehačkou a kopečkem zmrzliny.