Pro milovníky jablek a koláčků zde máme vynikající a rychlý recept na jablečný koláč se skořicí z křehkého těsta, který prostě nemá chybu a tento recept si oblíbíte. Koláč je vynikající, rychlý a snadný. Je to podle nás jeden z nejlepších koláčů, který si můžete udělat v průběhu celého roku a nikdy vás neomrzí.
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (změklého)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň
- 3-4 větší jablka (oloupaná, zbavená jader a na tenká kolečka)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce skořice
Na drobenku
- 75 g hladké mouky
- 50 g másla (studeného)
- 50 g cukru
- 1 lžička skořice
Postup
- Těsto:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidejte změklé máslo, cukr a vejce. Vypracujte těsto, dokud jej nevypracujete dohladka.
- Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho v lednici odpočinout asi 30 minut.
- Náplň:
- V míse smíchejte jablka, cukr a skořici, dokud nejsou jablka dobře obalená touto směsí.
- Drobenka:
- V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo, cukr a skořici prsty nebo vidličkou, dokud nevznikne drobenka. Nejlepší je udělat rukama.
- Sestavení:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vyválejte těsto na velikost dna formy na koláč (průměr kolem 26 cm) a přeneste ho do formy. Vytvořte rukou okraje tak, že těsto ke krajům namačkáte.
- Na těsto nasypte připravenou náplň z jablek a rovnoměrně ji rozprostřete.
- Drobenka a pečení:
- Na vrch posypte jablka připravenou drobenkou a rovnoměrně ji rozložte.
- Pečení:
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a jablka měkká.
- Podávání:
- Jablečný koláč se skořicí můžete podávat teplý nebo studený. Ideálně ho ozdobte trochou moučkového cukru.
Pokud hledáte vynikající jablečný koláč se skořicí, který má úžasně křehké těsto, pak tento recept je přesně pro vás.