Pro milovníky koláčů a pudinku. Jablečný koláč s pudinkem šikovně a chutně spojuje jemné kousky jablek s krémovým pudinkem a křupavým lahodným těstem. Zkuste tento jednoduchý recept na přípravu tohoto úžasného koláče.
Ingredience
Pro těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek másla (změklé, na kousky)
- Špetka soli
- 1 velké vejce
Pro pudinkovou vrstvu:
- 2 a 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo esence
Pro jablečnou vrstvu:
- 4 středně velká jablka (oloupaná, očištěná, nakrájená na tenké plátky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžička skořice
Postup
- V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
- Přidejte na kousky nakrájené máslo a rukama ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá struktura těsta.
- Přidejte vejce a promíchejte, dokud se těsto nespojí.
- Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho v lednici odpočívat asi 30 minut.
- V hrnci smíchejte mléko, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt.
- Ohřívejte na středním ohni, často míchejte, dokud nezhoustne na pudinkovou konzistenci. Odstavte stranou a nechte vychladnout.
- Plátky jablek smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Těsto rozválejte na vále o velikosti plechu nebo dortové formy a přenesete jej do vymazané formy na pečení.
- Na těsto položte plátky jablek a na jablečnou vrstvu nalijte pudink. Rozetřete ho tak, aby byl rovnoměrně rozprostřen po celé ploše.
- Pečte koláč asi tak 40 až 45 minut nebo dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu.
- Po upečení nechte jablečný koláč vychladnout a potom můžete krájet.
Tento jablečný koláč s pudinkem přináší skvělou kombinaci křupavého těsta, pudinku a sladkých jablek. Můžete koláč podávat teplý nebo i studený podle sebe.