Výborný jablečný koláč s pudinkem – recept

Pro milovníky koláčů a pudinku. Jablečný koláč s pudinkem šikovně a chutně spojuje jemné kousky jablek s krémovým pudinkem a křupavým lahodným těstem. Zkuste tento jednoduchý recept na přípravu tohoto úžasného koláče.

Ingredience

Pro těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 hrnek másla (změklé, na kousky)
  • Špetka soli
  • 1 velké vejce

Pro pudinkovou vrstvu:

  • 2 a 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo esence

Pro jablečnou vrstvu:

  • 4 středně velká jablka (oloupaná, očištěná, nakrájená na tenké plátky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
  2. Přidejte na kousky nakrájené máslo a rukama ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá struktura těsta.
  3. Přidejte vejce a promíchejte, dokud se těsto nespojí.
  4. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho v lednici odpočívat asi 30 minut.
  5. V hrnci smíchejte mléko, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt.
  6. Ohřívejte na středním ohni, často míchejte, dokud nezhoustne na pudinkovou konzistenci. Odstavte stranou a nechte vychladnout.
  7. Plátky jablek smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  9. Těsto rozválejte na vále o velikosti plechu nebo dortové formy a přenesete jej do vymazané formy na pečení.
  10. Na těsto položte plátky jablek a na jablečnou vrstvu nalijte pudink. Rozetřete ho tak, aby byl rovnoměrně rozprostřen po celé ploše.
  11. Pečte koláč asi tak 40 až 45 minut nebo dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu.
  12. Po upečení nechte jablečný koláč vychladnout a potom můžete krájet.

Tento jablečný koláč s pudinkem přináší skvělou kombinaci křupavého těsta, pudinku a sladkých jablek. Můžete koláč podávat teplý nebo i studený podle sebe.

Napsat komentář