Jablka a tvaroh k sobě skvěle ladí. Tento jednoduchý jablečný koláč s tvarohem je výborný a perfektně kombinuje jemné těsto s tvarohem a osvěžujícím jablky třeba z vaší zahrádky.
Ingredience
Na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku másla (změklé, na kousky)
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1 velké vejce nebo 2 střední
- 2 až 3 lžíce vody
Na tvarohovou náplň:
- 400 g tvarohu
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
Na jablečnou náplň:
- 3 středně velká jablka (oloupaná, očištěná a nakrájená na tenké plátky)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
Postup
- V dostatečně velké míse smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá směs.
- Přidejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu, dokud nezískáte hladké těsto.
- Zabalte těsto do fólie a nechte ho odpočívat v lednici asi 30 až 60 minut.
- V míse smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový extrakt a vejce, dokud nezískáte hladkou tvarohovou náplň.
- Plátky jablek smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na velikost koláčové nebo dortové formy.
- Přeneste těsto do vymazané formy na koláč.
- Na těsto nanesete tvarohovou náplň a rozložte plátky jablek po povrchu tvarohové náplně.
- Pečte koláč asi tak 45 minut nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu na povrchu a tvarohová náplň neztuhne.
- Po upečení nechte jablečný koláč s tvarohem vychladnout a můžete krájet.
Jednoduchý a výborný jablečný koláč s tvarohem je skvělou a chutnou kombinací krémové tvarohové náplně, osvěžujících jablek na křehkém těstě. Užijte si tento koláč, který prostě nemá chybu.