Jablečný kompot (vařený, bez zavařování) – recept

Tento vařený jablečný kompot bez zavařování je dokonale osvěžující a hodí se také jako další ingredience. Kompot se připravuje ze sladkých a šťavnatých jablek a můžete ho podávat teplý nebo studený. Zkuste jednoduchý recept na přípravu jablečného kompotu a užijte si dokonale osvěžující chuť.

Ingredience

  • 6 středně velkých jablek (očištěných a nakrájených na tenké plátky nebo kostičky)
  • 1 litr vody
  • 1 hrnek cukru (podle chuti a sladkosti jablek)
  • 1 hřebíček (volitelně, pro kořeněnou chuť)
  • 1 lžička citronové šťávy (volitelně, pro osvěžení)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)

Postup

  1. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na plátky nebo kostičky podle vaší volby.
  2. V hrnci přivedete vodu k varu, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Do vroucího sirupu přidejte nakrájená jablka, hřebíček a citronovou šťávu (pokud používáte).
  4. Vařte na středním ohni asi 20 minut nebo dokud jablka nezměknou a kompot nezíská požadovanou chuť.
  5. Přidejte vanilkový extrakt nebo další koření podle vaší chuti.
  6. Po vaření nechte kompot vychladnout na pokojovou teplotu.
  7. Můžete jej podávat teplý nebo po chvíli dát do lednice, nechat vychladit a podávat studený.
  8. Jablečný kompot můžete podávat samostatně nebo jako doplněk k dezertům. Případně se dá použít také při přípravě nějakého moučníku nebo sladkého jídla.

Jablečný kompot je skvělým způsobem, jak využít sezonní jablka a připravit si z nich chutný ovocný kompot plný vitamínů a skvělé chuti.

Napsat komentář