Tento vařený jablečný kompot bez zavařování je dokonale osvěžující a hodí se také jako další ingredience. Kompot se připravuje ze sladkých a šťavnatých jablek a můžete ho podávat teplý nebo studený. Zkuste jednoduchý recept na přípravu jablečného kompotu a užijte si dokonale osvěžující chuť.
Ingredience
- 6 středně velkých jablek (očištěných a nakrájených na tenké plátky nebo kostičky)
- 1 litr vody
- 1 hrnek cukru (podle chuti a sladkosti jablek)
- 1 hřebíček (volitelně, pro kořeněnou chuť)
- 1 lžička citronové šťávy (volitelně, pro osvěžení)
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
Postup
- Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na plátky nebo kostičky podle vaší volby.
- V hrnci přivedete vodu k varu, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Do vroucího sirupu přidejte nakrájená jablka, hřebíček a citronovou šťávu (pokud používáte).
- Vařte na středním ohni asi 20 minut nebo dokud jablka nezměknou a kompot nezíská požadovanou chuť.
- Přidejte vanilkový extrakt nebo další koření podle vaší chuti.
- Po vaření nechte kompot vychladnout na pokojovou teplotu.
- Můžete jej podávat teplý nebo po chvíli dát do lednice, nechat vychladit a podávat studený.
- Jablečný kompot můžete podávat samostatně nebo jako doplněk k dezertům. Případně se dá použít také při přípravě nějakého moučníku nebo sladkého jídla.
Jablečný kompot je skvělým způsobem, jak využít sezonní jablka a připravit si z nich chutný ovocný kompot plný vitamínů a skvělé chuti.