Máme tady skvělý, nadýchaný jablečný moučník, na kterém si pochutnáte. Dokonale propojuje šťavnaté kousky jablek nejlépe z vlastní zahrádky s křupavým a lahodným těstem. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na přípravu jablečného moučníku a užijte si to.
Ingredience
Na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek másla (na kousky, změklé)
- 1 vejce
- Špetka soli
Na náplň:
- 4 jablka (oloupaná, očištěná a nakrájená na tenké plátky)
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička skořice
- 1/4 hrnku hladké mouky
Na drobenku:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 hrnku másla (studeného, na kousky)
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Přidejte vejce a promíchejte, dokud se těsto nespojí. Zabalte těsto do fólie a nechte ho vychladit v lednici alespoň tak 30 minut.
- Plátky jablek smíchejte s cukrem, skořicí a hladkou moukou.
- V míse smíchejte mouku, cukr a kostičky studeného másla. Rukama vytvořte drobenku.
- Rozválejte těsto na vále podle velikosti formy na pečení a přeneste těsto do vymazané formy.
- Rozložte plátky jablek na těsto a rovnoměrně na ně nasypte připravenou drobenku.
- Pečte jablečný moučník asi tak 40 až 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C nebo dokud těsto nezíská na povrchu zlatavou barvu.
- Po upečení nechte moučník vychladnout. Podávejte ho samotný, se šlehačkou nebo kopečkem vanilkového nebo jablečného zmrzlinového sorbetu.
Vynikající a nadýchaný jablečný moučník s drobenkou přináší neodolatelnou kombinaci křehkého těsta, šťavnatých jablek a křupavé drobenky na povrchu moučníku.