Tradiční a velice oblíbený jablečný štrůdl z listového těsta spojuje křehké těsto s náplní z jablek, chuť skořice a křupavých vlašských ořechů. Vyzkoušejte si také vy tento úžasný recept na vynikající štrůdl plný chutí.
Ingredience
Těsto:
- 1 balení chlazeného listového těsta
- 1/2 hrnku másla (rozpuštěného, na potření těsta)
- 1/2 hrnku strouhanky nebo strouhaných vlašských ořechů
Jablečná náplň:
- 5 středně velkých jablek (očištěných a nakrájených na kostičky nebo nastrouhané na hrubém struhadle)
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička skořice
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 hrnku strouhaných vlašských ořechů
Postup
- V míse smíchejte jablka s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a strouhanými ořechy. Nechte chvíli odpočinout, aby jablka pustila šťávu.
- Rozložte listové těsto na pomoučené pracovní ploše a potřete rozpuštěným máslem.
- Posypte ho strouhankou nebo strouhanými ořechy, aby následně absorbovaly přebytečnou šťávu z náplně a zabránily nežádoucímu změknutí těsta.
- Rozložte jablkovou náplň rovnoměrně na těsto, ale nechte tak 2 až 3cm okraje.
- Srovnejte podle potřeby okraje těsta a začněte od jednoho konce těsto zamotávat do nohavice.
- Přesuňte štrůdl na plech vyložený pečicím papírem, předehřejte troubu na 180 °C a pečte štrůdl asi tak 35 minut nebo dokud není zlatohnědý.
- Po upečení nechte jablečný štrůdl krátce vychladnout a posypte ho moučkovým cukrem.
Jablečný štrůdl z listového těsta je tradiční sladká dobrota, která se skvěle hodí k odpolední kávě nebo jako dezert pro jakoukoliv příležitost. Podle chuti můžete přidat víc skořice a také jiné ořechy podle vaší volby.