Jablková buchta s ořechy je dalším skvělým dezertem, který kombinuje sladkou chuť jablek s křupavostí ořechů. Přinášíme zde recept na přípravu této výborné buchty, do které můžete přidat navíc podle chuti také skořici, která s jablky tvoří dokonalou kombinaci.
Ingredience
- 4 středně velká jablka
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 100 g másla
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- 100 g mletých ořechů (například vlašských nebo lískových ořechů)
- Špetka soli
- Máslo a mouka na vymazání formy
- Cukr moučka (na posypání)
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech, který vymažete máslem a vysypte trochou mouky.
- Jablka oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na menší kousky. Můžete je pokapat trochou citronové šťávy, aby nezhnědla.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, mleté ořechy a špetku soli.
- V jiné misce rozšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte vejce a důkladně promíchejte.
- Přidejte polovinu suchých ingrediencí a míchejte. Poté přilijte mléko a zbývající suché ingredience. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Do těsta přidejte nakrájená jablka a opatrně je vmíchejte.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a vyrovnejte povrch.
- Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut, nebo dokud buchta nezezlátne.
- Můžete vyzkoušet špejlí – pokud po vytažení zůstane suchá, je buchta hotová. Vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.
- Když je buchta zcela vychlazená, posypejte ji cukrem moučkou pro zdobu.
- Hotovou jablkovou buchtu s ořechy můžete krájet a servírovat. Podává se skvěle například s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo samotná.
Tento recept vám umožní vytvořit chutnou a aromatickou jablkovou buchtu s ořechy, která si získá srdce všech milovníků sladkých moučníků.