Vynikající jáhlová kaše na sladko je výbornou a zdravou volbou na snídani nebo svačinu. Jáhlová kaše je velmi výživná a má jemnou, oříškovou chuť. Pokud dodržujete nějaký zdravý jídelníček nebo třeba sportujete, tato kaše by vás měla určitě zajímat.
Ingredience
- 1 hrnek jáhel
- 2 hrnky vody
- 1/2 hrnku mléka
- 2 až 3 lžíce medu nebo třeba javorového sirupu (podle chuti)
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Na dochucení kaše (například ovoce, ořechy, skořice, sušené ovoce atd.)
Postup
- Příprava jáhel:
- V hrnci přivedete 2 hrnky vody k varu.
- Přidejte jáhly a špetku soli.
- Vařte jáhly na mírném plameni asi 15 až 20 minut, nebo dokud neabsorbují vodu a nezměknou.
- Přidání mléka:
- Jakmile jáhly absorbovaly většinu vody, přidejte mléko a vanilkový extrakt.
- Vaření na nízkém plameni:
- Pokračujte vařením na nízkém plameni asi 5 až 10 minut a občas míchejte, dokud kaše nezhoustne a jáhly nejsou měkké a krémové.
- Dochucení:
- Přidejte med nebo javorový sirup podle chuti a dobře promíchejte.
- Ingredience navíc:
- Pokud chcete, můžete přidat ovoce (například banány, jahody, hrozny), ořechy (například mandle, lískové oříšky) nebo sušené ovoce (například rozinky nebo brusinky).
- Podávání:
- Jáhlovou kaši podávejte teplou. Můžete ji posypat dalšími přísadami na dochucení nebo ozdobit třeba plátky čerstvého ovoce.
Tato jáhlová kaše je vynikající na sladko a můžete ji přizpůsobit podle svých chutí přidáním různých ingrediencí viz výše. Je to zdravá volba, která vám dodá spoustu energii a třeba hned ráno skvěle nastartuje váš den.