Tato vynikající a vláčná jahodová bublanina s jogurtem a čokoládou je lahodná buchta, která je velice populární pro svou jednoduchost, a přitom vynikající chuť. Kombinace jahod, vláčného těsta a dalších ingrediencí vytváří skvělou kombinaci. Zkuste také tento výborný a navíc hrnkový recept na jahodovou bublaninu doplněnou jogurtem a čokoládou.
Ingredience
- 2 hrnky jahod (čerstvé nebo mražené)
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku jogurtu (přírodního, neochuceného)
- 1/4 hrnku másla (rozpuštěného)
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku čokoládových kapek nebo nasekané čokolády
- Máslo nebo olej na vymazání
- Cukr a skořice na posypání (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Jahody omyjte, očistěte a pokud jsou velké, nakrájejte je na menší kousky.
- Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt, jogurt a vejce. Dobře promíchejte.
- Přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Přidejte nakrájené jahody a čokoládové kousky do těsta a opatrně je vmíchejte, aby se rovnoměrně rozložily, případně naskládejte až na těsto.
- Vymažte plech nebo koláčovou formu máslem nebo olejem.
- Nalijte těsto do formy a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy.
- Pokud chcete, můžete povrch posypat směsí cukru a skořice pro lehkou kůrčičku.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 35 minut, nebo dokud jahodová bublanina nezíská zlatavou barvu.
- Hotovou bublaninu nechte chvíli vychladnout, než ji budete krájet a podávat.
- Podávejte tuto bublaninu teplou nebo vychladlou, případně doplněnou o kopeček zmrzliny nebo šlehačky.
Tento recept můžete upravit a pohrát si s ním podle svých chutí. Přidání jogurtu a čokolády dodá bublanině skvělou chuť. Taková bublanina se skvěle hodí například ke kávě, nebo třeba na svačinku pro děti.