Připravde si doma skvělý jahodový džem bez konzervantů. Je to jednoduchý recept a a džem z jahod se vám navíc bude hodit pro spoustu skvělých dobrot. Do buchet, na koláče, palačinky, nebo jahodové koktejly a limonády.
Ingredience
- 1 kg zralých jahod
- 500 g cukru
- 1 citrón (šťáva)
Postup
- Dobře omyjte a osušte jahody. Odstraňte stonky a nakrájejte je na menší kousky.
- Přidejte nakrájené jahody do hrnce a přisypte cukr.
- Přidejte šťávu z jednoho citrónu, která pomůže zkonzervovat džem a dodá mu svěží chuť.
- Hrnec s jahodami a cukrem postavte na střední oheň a za stálého míchání nechte směs vařit.
- Při vaření se jahody rozpadnou a uvolní svůj šťávu. Pokračujte vařením asi 20 až 30 minut, nebo dokud směs neztuhne a nezhoustne.
- Průběžně odstraňujte pěnu, která se vytváří na povrchu.
- Hotový džem přelijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Nechte je vychladnout.
- Skladujte jahodový džem v chladu a spotřebujte ho do několika měsíců.
Tento recept je základní a můžete ho upravit podle svých preferencí. Můžete přidat více cukru, citronové šťávy nebo přidat i další přísady, jako například vanilkový extrakt.
Tipy na využítí domácího jahodového džemu
Jahodový džem je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům a dezertům. Zde je několik nápadů, jak využít jahodový džem:
- Použijte jahodový džem jako náplň do sendvičů, toustů nebo palačinek. Kombinuje se dobře s máslem, krémy nebo tvarohem. Nebo namažte na čerstvý chléb či jiné pečivo s máslem.
- Přidejte jahodový džem do dortů, koláčů, muffinů nebo cheesecakeů. Můžete jej použít jako vrstvu mezi korpusy, do nádivky nebo na vrchol jako polevu.
- Přidejte jahodový džem na vrchol vafle nebo palačinky společně se šlehačkou pro sladkou snídani nebo brunch.
- Smíchejte jahodový džem s tvarohem nebo smetanou a použijte ho jako dip pro ovoce, sušenky nebo další pochoutky.
- Přidejte jahodový džem do smoothie, koktejlů nebo limonád pro osvěžující a sladkou chuť.
- Dejte jahodový džem do hrnce, přidejte trochu vody a zahřívejte, dokud se nedosáhne tekuté konzistence. Tuto jahodovou omáčku můžete použít na zmrzlinu, palačinky, pudinky nebo dorty.
Použití jahodového džemu je velmi rozmanité a záleží pouze na vaší fantazii a preferencích. Můžete ho kombinovat s různými ingrediencemi a experimentovat s různými recepty, abyste si vychutnali jeho sladkou a ovocnou chuť.