Jednoduchý recept na jahodový koláč, který oceníte vy i vaše děti a pokud máte velkou úrodu vlastních čerstvých jahod, pak se vám bude hodit také. Pokud preferujete hrnkový jahodový koláč s drobenkou, tak recept je zde.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (na pokojové teplotě)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 500 g jahod
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce cukru moučka (na posypání)
Postup
- Zahřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte a vysypte dortovou formu.
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidejte nakrájené máslo a za pomoci prstů nebo mixéru s noži smíchejte, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a nevytvoří těsto.
- Těsto vyválejte na lehce pomoučeném povrchu na velikost dortové formy. Přeneste těsto do formy a jemně ho roztáhněte, aby pokrylo dno a boky formy.
- Na těsto přidejte jahody, které jste očistili a nakrájeli na poloviny. Pokapejte je citronovou šťávou a posypte dvěma lžícemi cukru.
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte asi 30 až 35 minut, nebo dokud korpus těsta nezhnědne a jahody nezměknou.
- Hotový koláč nechte vychladnout a posypte cukrem moučka před servírováním.
Jahodový koláč můžete servírovat samotný nebo ho doplnit šlehačkou nebo zmrzlinou. Je vhodný pro letní období, kdy jsou jahody čerstvé a sladké.