Jahodový koláč – recept

Jednoduchý recept na jahodový koláč, který oceníte vy i vaše děti a pokud máte velkou úrodu vlastních čerstvých jahod, pak se vám bude hodit také. Pokud preferujete hrnkový jahodový koláč s drobenkou, tak recept je zde.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (na pokojové teplotě)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 500 g jahod
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru moučka (na posypání)

Postup

  1. Zahřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte a vysypte dortovou formu.
  2. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidejte nakrájené máslo a za pomoci prstů nebo mixéru s noži smíchejte, dokud nevznikne drobivá konzistence.
  3. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a nevytvoří těsto.
  4. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném povrchu na velikost dortové formy. Přeneste těsto do formy a jemně ho roztáhněte, aby pokrylo dno a boky formy.
  5. Na těsto přidejte jahody, které jste očistili a nakrájeli na poloviny. Pokapejte je citronovou šťávou a posypte dvěma lžícemi cukru.
  6. Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte asi 30 až 35 minut, nebo dokud korpus těsta nezhnědne a jahody nezměknou.
  7. Hotový koláč nechte vychladnout a posypte cukrem moučka před servírováním.

Jahodový koláč můžete servírovat samotný nebo ho doplnit šlehačkou nebo zmrzlinou. Je vhodný pro letní období, kdy jsou jahody čerstvé a sladké.

Napsat komentář