Skvělý dortík jen tak na chuť, ale klidně i jako příjemná pozornost pro oslavence. Jahodový letní dortík je vynikající i pro teplé letní dny a vyloženě si říká o využití čerstvých šťavnatých jahod, které jsou v létě snadno dostupné. Zkuste tento skvělý recept na jednoduchý jahodový dortík a udělejte radost třeba celé rodině.
Ingredience
Těsto
- 1 a 1/2 hrnku mouky
- 1/2 hrnku másla pokojové teploty
- 1/2 hrnku cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
Náplň
- 250 g mascarpone
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo esence
- 1 hrnek čerstvých jahod (očištěných a nakrájených na plátky)
Dokončení
- 1 hrnek jahodového džemu
- Čerstvé jahody
- Lístky čerstvé máty (volitelně)
Postup
- V míse smíchejte mouku s máslem, cukrem, vejcem a špetkou soli, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie nebo do sáčku a dejte ho na 30 až 60 minut odpočívat do chladu.
- Ve druhé misce smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud nevznikne hladká a krémová směs.
- Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučeném vále na velikost dortové formy (průměr zhruba 22 až 24 cm).
- Přeneste těsto do formy a přizpůsobte tak, aby zakrývalo dno a strany formy.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Těsto dejte na chvíli péct tak asi na 10 minut nebo dokud není lehce zlatavé.
- Na takto předpečené těsto rozetřete vrstvu směsi z mascarpone.
- Následně na náplň z mascarpone naskládejte plátky jahod.
- Na sporáku si ohřejte jahodový džem a přeceďte, aby se odstranily nežádoucí kousky.
- Polejte dort teplou jahodovou polevou a nechte chvíli vychladnout na pokojovou teplotu.
- Dejte jahodový letní dortík do lednice a nechte ho odpočívat asi zhruba 3 hodiny, aby náplň ztuhla a dort byl příjemně vychlazený.
- Před podáváním ozdobte dort čerstvými jahodami a mátovými lístky.
Tento jahodový letní dortík je skvělým a osvěžujícím dezertem. Je to také jedna z možností, jak využít sezónní čerstvé jahody. Užijte si tento skvělý dort s celou rodinou nebo přáteli.