Přinášíme vám 5 top receptů z jahod. Nevynechali jsme samozřejmě tvarohové knedlíky s jahodami, jahodový džem, koláč, bublaninu, ani nepečený cheesecake s jahodami. Máte se na co těšit!
5 top receptů s jahodami:
- Tvarohové knedlíky s jahodami
- Jahodový džem
- Jahodový koláč
- Jahodová bublanina
- Nepečený cheesecake s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami jsou vynikající jako sladký hlavní chod, ale i dezert. Můžete je servírovat s dalším ovocem, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
Ingredience
- 250 g tvarohu
- 1 vajíčko
- 2-3 lžíce cukru
- 1 špetka soli
- 200-250 g hladké mouky
- 12 až 15 čerstvých jahod
- Máslo na potření
Postup
- V míse smíchejte tvaroh, vajíčko, cukr a špetku soli. Přidávejte postupně mouku a míchejte, dokud nedostanete hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidávejte mouku postupně, abyste dosáhli správné konzistence.
- Těsto nechte odpočinout přibližně 15 minut.
- Mezitím omyjte jahody a odstraňte stonky. Pokud jsou jahody větší, můžete je rozřezat na menší kousky.
- V hrnci s osolenou vodou přiveďte vodu k varu.
- Z těsta utvořte menší kuličky a do každé kuličky vložte jednu jahodu. Uzavřete těsto kolem jahody a vytvarujte knedlík.
- Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte přibližně 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Vařené knedlíky vyjměte naběračkou a nechte okapat.
- Rozehřejte si máslo a potřete jím knedlíky, aby nelepily.
- Podávejte teplé s cukrem, skořicí nebo ovocným sirupem podle chuti.
Jahodový džem
Tento jahodový džem je skvělý na namazání na chleba, do palačinek nebo jako ingredience pro dorty a koláče. Můžete si také připravit větší množství džemu a konzervovat ho pro delší skladování.
Ingredience
- 1 kg čerstvých jahod
- 500 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
Postup
- Jahody důkladně omyjte, odstraňte stonky a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci smíchejte jahody, cukr a šťávu z citronu. Nechte pár minut odpočinout, aby jahody uvolnily šťávu.
- Na středním ohni zahřívejte směs jahod a cukru, občas promíchávejte. Jakmile začne směs vařit, snižte teplotu na nízkou a nechte pomalu vařit asi 30 až 40 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
- Během vaření odstraňte pěnu, která se vytváří na povrchu džemu.
- Po dosažení požadované konzistence džemu (měl by být hustý, ale ještě trochu tekutý pro namazání), odeberte hrnec z plotny.
- Přelijte horký džem do sterilizovaných skleniček a zavíčkujte je. Při zavíčkovávání dbejte na správnou sterilizaci sklenic i víček.
- Sklenice s jahodovým džemem nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte do chladničky. Džem může být skladován v chladničce po dobu několika týdnů.
Jahodový koláč
Tento jahodový koláč je skvělou volbou pro léto, kdy jsou jahody čerstvé a sladké. Můžete si s ním vychutnat chuť sezónního ovoce a udělat radost své rodině a přátelům. Pokud chcete, můžete udělat jahodový koláč s drobenkou navíc.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g čerstvých jahod
- 2 lžíce cukru moučka na posypání
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prsty jej vtírejte do suchých ingrediencí, dokud nedostanete drobivou konzistenci.
- Přidejte vejce a hněťte těsto, dokud se všechny suroviny nespojí.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravte jahody. Omyjte je, odstraňte stonky a nakrájejte na půlky.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na velikost pečící formy. Přeneste těsto do formy a přizpůsobte mu tvar.
- Na rozválené těsto rozložte jahody tak, aby byla celá plocha koláče pokryta.
- Posypte jahody cukrem moučka.
- Koláč dejte péct do předehřáté trouby a pečte přibližně 25 až 30 minut, nebo dokud není těsto zlatavé a jahody hezky šťavnaté.
- Po upečení vyndejte koláč z trouby a nechte ho vychladnout.
- Podávejte jahodový koláč samotný nebo s šlehačkou či vanilkovým krémem.
Jahodová bublanina
Tato jahodová bublanina je skvělým moučníkem třeba na letní oslavu nebo jako sladký dezert po obědě či večeři. Jahody dodají koláči osvěžující chuť a krásnou barvu. Je to jednoduchý recept, který potěší všechny milovníky jahodových dobrot.
Ingredience
- 500 g čerstvých jahod
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 250 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- vanilkový cukr na posypání
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Jahody omyjte, osušte a odstraňte stonky. Pokud jsou velké, můžete je rozpůlit.
- Ve větší míse rozšlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Přidejte mléko a důkladně promíchejte.
- Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Promíchejte do hladkého těsta.
- Plech nebo formu na pečení vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
- Nalijte těsto na plech a rozetřete jej do rovnoměrné vrstvy.
- Na rozetřené těsto rovnoměrně naskládejte jahody a posypte je vanilkovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 až 30 minut, nebo dokud bublanina z jahodami nezezlátne a okraje nezískají zlatavou barvu.
- Hotovou bublaninu nechte vychladnout a poté ji můžete podávat. Ideálně teplou s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Nepečený cheesecake s jahodami
Tento nepečený cheesecake s jahodami je osvěžujícím a lahodným dezertem, který není složitý na přípravu. Jahody dodají koláči sladkou a ovocnou chuť, zatímco mascarpone a tvaroh mu dodají krémovou konzistenci. Je ideální pro letní osvěžení a jakoukoliv oslavu.
Ingredience
- 200 g rozdrobených sušenek (například Club nebo Bebe)
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 150 g cukru
- 250 ml šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 300 g čerstvých jahod
- 3 lžíce džemu z jahod (volitelně)
Postup
- Sušenky rozemelte do drobivé konzistence, například v mixéru nebo pomocí válečku.
- Rozprostřete těsto na dně dortové formy o průměru 20 až 22 cm a lehce ho přitlačte.
- V míse smíchejte mascarpone, tvaroh, cukr a vanilkový cukr, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
- Ve druhé misce šlehejte šlehačku do tuha.
- Postupně přidejte šlehačku k tvarohové směsi a jemně promíchejte, dokud nedosáhnete úplného propojení.
- Jahody omyjte, osušte a rozpulte.
- Na vrchol těsta rozložte polovinu jahod.
- Na jahody nalijte polovinu tvarohové směsi a zarovnejte.
- Opakujte proces s druhou polovinou jahod a tvarohové směsi.
- Dobře zakryjte dortovou formu a dejte ji do lednice na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc, aby jahodový cheesecake ztuhl.
- Před servírováním můžete nepečený cheesecake ozdobit dalšími čerstvými jahodami a džemem.