Nejlepší recepty z jahod – 5 top receptů, které potřebujete

Přinášíme vám 5 top receptů z jahod. Nevynechali jsme samozřejmě tvarohové knedlíky s jahodami, jahodový džem, koláč, bublaninu, ani nepečený cheesecake s jahodami. Máte se na co těšit!

5 top receptů s jahodami:

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami jsou vynikající jako sladký hlavní chod, ale i dezert. Můžete je servírovat s dalším ovocem, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

Ingredience

  • 250 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 200-250 g hladké mouky
  • 12 až 15 čerstvých jahod
  • Máslo na potření

Postup

  1. V míse smíchejte tvaroh, vajíčko, cukr a špetku soli. Přidávejte postupně mouku a míchejte, dokud nedostanete hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidávejte mouku postupně, abyste dosáhli správné konzistence.
  2. Těsto nechte odpočinout přibližně 15 minut.
  3. Mezitím omyjte jahody a odstraňte stonky. Pokud jsou jahody větší, můžete je rozřezat na menší kousky.
  4. V hrnci s osolenou vodou přiveďte vodu k varu.
  5. Z těsta utvořte menší kuličky a do každé kuličky vložte jednu jahodu. Uzavřete těsto kolem jahody a vytvarujte knedlík.
  6. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte přibližně 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
  7. Vařené knedlíky vyjměte naběračkou a nechte okapat.
  8. Rozehřejte si máslo a potřete jím knedlíky, aby nelepily.
  9. Podávejte teplé s cukrem, skořicí nebo ovocným sirupem podle chuti.

Jahodový džem

Tento jahodový džem je skvělý na namazání na chleba, do palačinek nebo jako ingredience pro dorty a koláče. Můžete si také připravit větší množství džemu a konzervovat ho pro delší skladování.

Ingredience

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 500 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu

Postup

  1. Jahody důkladně omyjte, odstraňte stonky a nakrájejte na menší kousky.
  2. V hrnci smíchejte jahody, cukr a šťávu z citronu. Nechte pár minut odpočinout, aby jahody uvolnily šťávu.
  3. Na středním ohni zahřívejte směs jahod a cukru, občas promíchávejte. Jakmile začne směs vařit, snižte teplotu na nízkou a nechte pomalu vařit asi 30 až 40 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
  4. Během vaření odstraňte pěnu, která se vytváří na povrchu džemu.
  5. Po dosažení požadované konzistence džemu (měl by být hustý, ale ještě trochu tekutý pro namazání), odeberte hrnec z plotny.
  6. Přelijte horký džem do sterilizovaných skleniček a zavíčkujte je. Při zavíčkovávání dbejte na správnou sterilizaci sklenic i víček.
  7. Sklenice s jahodovým džemem nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte do chladničky. Džem může být skladován v chladničce po dobu několika týdnů.

Jahodový koláč

Tento jahodový koláč je skvělou volbou pro léto, kdy jsou jahody čerstvé a sladké. Můžete si s ním vychutnat chuť sezónního ovoce a udělat radost své rodině a přátelům. Pokud chcete, můžete udělat jahodový koláč s drobenkou navíc.

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 70 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru moučka na posypání

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  2. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prsty jej vtírejte do suchých ingrediencí, dokud nedostanete drobivou konzistenci.
  3. Přidejte vejce a hněťte těsto, dokud se všechny suroviny nespojí.
  4. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
  5. Mezitím si připravte jahody. Omyjte je, odstraňte stonky a nakrájejte na půlky.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C.
  7. Vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na velikost pečící formy. Přeneste těsto do formy a přizpůsobte mu tvar.
  8. Na rozválené těsto rozložte jahody tak, aby byla celá plocha koláče pokryta.
  9. Posypte jahody cukrem moučka.
  10. Koláč dejte péct do předehřáté trouby a pečte přibližně 25 až 30 minut, nebo dokud není těsto zlatavé a jahody hezky šťavnaté.
  11. Po upečení vyndejte koláč z trouby a nechte ho vychladnout.
  12. Podávejte jahodový koláč samotný nebo s šlehačkou či vanilkovým krémem.

Jahodová bublanina

Tato jahodová bublanina je skvělým moučníkem třeba na letní oslavu nebo jako sladký dezert po obědě či večeři. Jahody dodají koláči osvěžující chuť a krásnou barvu. Je to jednoduchý recept, který potěší všechny milovníky jahodových dobrot.

Ingredience

  • 500 g čerstvých jahod
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • vanilkový cukr na posypání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Jahody omyjte, osušte a odstraňte stonky. Pokud jsou velké, můžete je rozpůlit.
  3. Ve větší míse rozšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  4. Přidejte mléko a důkladně promíchejte.
  5. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Promíchejte do hladkého těsta.
  6. Plech nebo formu na pečení vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
  7. Nalijte těsto na plech a rozetřete jej do rovnoměrné vrstvy.
  8. Na rozetřené těsto rovnoměrně naskládejte jahody a posypte je vanilkovým cukrem.
  9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 až 30 minut, nebo dokud bublanina z jahodami nezezlátne a okraje nezískají zlatavou barvu.
  10. Hotovou bublaninu nechte vychladnout a poté ji můžete podávat. Ideálně teplou s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Nepečený cheesecake s jahodami

Tento nepečený cheesecake s jahodami je osvěžujícím a lahodným dezertem, který není složitý na přípravu. Jahody dodají koláči sladkou a ovocnou chuť, zatímco mascarpone a tvaroh mu dodají krémovou konzistenci. Je ideální pro letní osvěžení a jakoukoliv oslavu.

Ingredience

  • 200 g rozdrobených sušenek (například Club nebo Bebe)
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
  • 150 g cukru
  • 250 ml šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g čerstvých jahod
  • 3 lžíce džemu z jahod (volitelně)

Postup

  1. Sušenky rozemelte do drobivé konzistence, například v mixéru nebo pomocí válečku.
  2. Rozprostřete těsto na dně dortové formy o průměru 20 až 22 cm a lehce ho přitlačte.
  3. V míse smíchejte mascarpone, tvaroh, cukr a vanilkový cukr, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
  4. Ve druhé misce šlehejte šlehačku do tuha.
  5. Postupně přidejte šlehačku k tvarohové směsi a jemně promíchejte, dokud nedosáhnete úplného propojení.
  6. Jahody omyjte, osušte a rozpulte.
  7. Na vrchol těsta rozložte polovinu jahod.
  8. Na jahody nalijte polovinu tvarohové směsi a zarovnejte.
  9. Opakujte proces s druhou polovinou jahod a tvarohové směsi.
  10. Dobře zakryjte dortovou formu a dejte ji do lednice na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc, aby jahodový cheesecake ztuhl.
  11. Před servírováním můžete nepečený cheesecake ozdobit dalšími čerstvými jahodami a džemem.

Napsat komentář