Jak zahustit řídkou marmeládu + základní recept

Pokud máte příliš řídkou marmeládu a chcete ji zahustit, existuje několik možností, díky kterým se vám určitě povede marmeládu zahustit do požadované konzistence.

  • Použití želírovacího cukru: Želírovací cukr je směs cukru a pektinu, která se používá k zahuštění marmelád a želé. Podle pokynů na obalu smíchejte želírovací cukr s řídkou marmeládou a vařte podle doporučeného času, aby se dosáhlo správné konzistence.
  • Přidání pektinu: Pokud nemáte želírovací cukr, můžete přidat pektin samostatně. Přidejte pektin do marmelády a vařte podle pokynů na obalu pektinu, abyste dosáhli správného zahuštění.
  • Vaření déle: Pokud nemáte želírovací cukr ani pektin, můžete vařit marmeládu déle, aby se více odpařila a zhoustla. Mějte však na paměti, že příliš dlouhé vaření může ovlivnit chuť a konzistenci marmelády, proto je důležité nezahřívat ji příliš dlouho.

Při zahušťování marmelády je důležité dbát na správný poměr cukru a ovoce a správný proces vaření. Dodržujte pokyny v receptu a v případě potřeby použijte jednu z výše uvedených metod zahuštění.

Základní recept na ovocnou marmeládu

Zde je jednoduchý recept na přípravu marmelády, podle kterého by se vám měla podařit vynikající marmeláda.

Ingredience

  • 1 kg ovoce (například jahody, maliny, broskve, meruňky)
  • 800 g cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup

  1. Ovoce důkladně omyjte a zbavte stopky nebo jiných nežádoucích částí. Pokud používáte větší plody, nakrájejte je na menší kousky.
  2. V hrnci smíchejte ovoce s cukrem a citronovou šťávou. Nechte směs odpočívat po dobu přibližně 30 minut, aby se cukr rozpustil a ovoce uvolnilo své šťávy.
  3. Hrnec s ovocem a cukrovou směsí postavte na střední oheň a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte marmeládu po dobu asi 30 až 40 minut, občas míchejte, dokud se směs nezahustí.
  4. Během vaření marmelády můžete odstraňovat pěnu, která se tvoří na povrchu.
  5. Ověřte správnou konzistenci marmelády pomocí metody talířku – na talířek dejte trochu horké marmelády a nechte ji chvíli vychladnout. Když se marmeláda zahustí a nenávratně stéká, tak je hotová.
  6. Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a zavřete je víčky. Otočte sklenice vzhůru nohama a nechte je vychladnout. Poté je můžete uložit na chladném a tmavém místě.

Tento recept je základní a můžete ho upravit podle svých preferencí, například přidáním koření (např. skořice) nebo změnou poměru ovoce a cukru. Nezapomeňte sterilizovat sklenice před použitím, aby se prodloužila trvanlivost marmelády. Pokud by marmeláda nedosahovala požadované konzistence, tak využijte návod na zahuštění řídké marmelády, který je uveden výše.

Napsat komentář