Pokud máte příliš řídkou marmeládu a chcete ji zahustit, existuje několik možností, díky kterým se vám určitě povede marmeládu zahustit do požadované konzistence.
- Použití želírovacího cukru: Želírovací cukr je směs cukru a pektinu, která se používá k zahuštění marmelád a želé. Podle pokynů na obalu smíchejte želírovací cukr s řídkou marmeládou a vařte podle doporučeného času, aby se dosáhlo správné konzistence.
- Přidání pektinu: Pokud nemáte želírovací cukr, můžete přidat pektin samostatně. Přidejte pektin do marmelády a vařte podle pokynů na obalu pektinu, abyste dosáhli správného zahuštění.
- Vaření déle: Pokud nemáte želírovací cukr ani pektin, můžete vařit marmeládu déle, aby se více odpařila a zhoustla. Mějte však na paměti, že příliš dlouhé vaření může ovlivnit chuť a konzistenci marmelády, proto je důležité nezahřívat ji příliš dlouho.
Při zahušťování marmelády je důležité dbát na správný poměr cukru a ovoce a správný proces vaření. Dodržujte pokyny v receptu a v případě potřeby použijte jednu z výše uvedených metod zahuštění.
Základní recept na ovocnou marmeládu
Zde je jednoduchý recept na přípravu marmelády, podle kterého by se vám měla podařit vynikající marmeláda.
Ingredience
- 1 kg ovoce (například jahody, maliny, broskve, meruňky)
- 800 g cukru
- šťáva z 1 citronu
Postup
- Ovoce důkladně omyjte a zbavte stopky nebo jiných nežádoucích částí. Pokud používáte větší plody, nakrájejte je na menší kousky.
- V hrnci smíchejte ovoce s cukrem a citronovou šťávou. Nechte směs odpočívat po dobu přibližně 30 minut, aby se cukr rozpustil a ovoce uvolnilo své šťávy.
- Hrnec s ovocem a cukrovou směsí postavte na střední oheň a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte marmeládu po dobu asi 30 až 40 minut, občas míchejte, dokud se směs nezahustí.
- Během vaření marmelády můžete odstraňovat pěnu, která se tvoří na povrchu.
- Ověřte správnou konzistenci marmelády pomocí metody talířku – na talířek dejte trochu horké marmelády a nechte ji chvíli vychladnout. Když se marmeláda zahustí a nenávratně stéká, tak je hotová.
- Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a zavřete je víčky. Otočte sklenice vzhůru nohama a nechte je vychladnout. Poté je můžete uložit na chladném a tmavém místě.
Tento recept je základní a můžete ho upravit podle svých preferencí, například přidáním koření (např. skořice) nebo změnou poměru ovoce a cukru. Nezapomeňte sterilizovat sklenice před použitím, aby se prodloužila trvanlivost marmelády. Pokud by marmeláda nedosahovala požadované konzistence, tak využijte návod na zahuštění řídké marmelády, který je uveden výše.