Zapalování grilu závisí na konkrétním typu grilu, který používáte. Existuje několik způsobů, jak zapálit gril, včetně použití grilu na dřevěné uhlí nebo pelety, grilu s plynovým hořákem nebo elektrického grilu. Zde je přehled základních postupů pro zapálení grilu podle jeho typu.
Gril na dřevěné uhlí
- Rozprostřete uhlíky rovnoměrně na dno grilu.
- Vložte starý papír nebo noviny doprostřed uhlíků a vytvořte malý kopeček.
- Pokapejte noviny uhelným přípravkem, který slouží k zapalování grilu, případně použijte pevný líh, nebo nějaké dřevěné třísky a menší suché dřevo, které pomůže v rozpálení grilu.
- Na oheň postupně nahrnujte uhlíky a nechte je hořet, dokud se nezačnou pokrývat šedým popelem. To obvykle trvá 10 až 20 minut.
- Rozprostřete rozpálené uhlíky rovnoměrně a připravte gril na grilování.
Gril s plynovým hořákem
- Otevřete ventil plynové láhve.
- Otevřete víko grilu.
- Otočte ovládací knoflíky na hořáku do polohy “On (Zapnutí)” nebo “High” (vysoký výkon).
- Zatlačte zapalovač na grilu několikrát, dokud se plamen el. jiskrou nezapálí.
- Před grilováním počkejte, až se gril předehřeje na požadovanou teplotu.
Elektrický gril
- Připojte elektrický gril do elektrické zásuvky.
- Otevřete víko grilu.
- Nastavte teplotu na požadovanou hodnotu.
- Než začnete grilovat, počkejte, až se gril předehřeje na požadovanou teplotu.
Pamatujte si, že je důležité dodržovat bezpečnostní pokyny pro používání grilu a dbát na požární předpisy při grilování. Vždy si přečtěte a dodržujte pokyny uvedené v návodu k použití vašeho konkrétního grilu. Gril by měl být také v perfektní kondici po stránce čistoty. Nepodceňujte pravidelnou údržbu grilu, protože jen tak vám bude skvěle sloužit několik let.