Jak zavařit rajčata

Zavařování rajčat je skvělým způsobem, jak si uchovat jejich čerstvou chuť po delší dobu. Existuje několik různých způsobů, jak zavařovat rajčata, a zde je jednoduchý postup, kterým můžete začít.

  1. Vyberte si zralá rajčata. Ideální jsou rajčata s pevnou slupkou a bohatou chutí. Můžete použít různé odrůdy rajčat podle svého výběru a dostupnosti na zahrádce.
  2. Umyjte rajčata důkladně pod tekoucí vodou a odstraňte stonky.
  3. Připravte si hrnec s vařící vodou a velkou mísu s ledovou vodou. Na rajčata udělejte malý křížový řez na jejich spodní části.
  4. Ponořte rajčata na 30 až 60 sekund do vařící vody, dokud jejich slupka nezačne popraskávat. Poté je okamžitě přesuňte do ledové vody. Tímto procesem se snadněji oloupe kůže z rajčat.
  5. Jakmile jsou rajčata dostatečně vychlazená, oloupejte jejich slupku.
  6. Rajčata rozkrájejte na menší kousky podle vaší preference. Můžete je půlky, čtvrtky, nebo je ponechat celá.
  7. Připravte si sterilizované sklenice a víčka.
  8. Naplňte sklenice nakrájenými rajčaty a nahoře nechte místo pro šťávu (1 až 2 cm), která se uvolní z rajčat.
  9. Přidejte do každé sklenice 1/2 čajové lžičky soli a případně další koření podle vašich preferencí, například bazalku, oregano nebo česnek.
  10. Ujistěte se, že okraje sklenic jsou čisté a suché. Zavíčkujte sklenice pevně, ale ne příliš utěsněné.
  11. Připravte si hrnec s dostatečným množstvím vody na zavařování sklenic. Sklenice umístěte do hrnce a přiveďte vodu k varu. Vařte sklenice po dobu asi 30 minut, aby se zabezpečilo jejich správné zavaření.

Poté sklenice vyjměte z hrnce a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Zavařená rajčata skladujte v ideálně ve spíži s nižší a stálou teplotou bez přístupu světla.

Napsat komentář