Játrová omáčka z vepřových nebo kuřecích jater – recept

Játrová omáčka může být lahodným doplňkem k masu nebo těstovinám a rozhodně potěší každého, kdo má rád delikatesy z vnitřností. Tady máte jednoduchý a chutný recept na přípravu játrové omáčky z vepřových nebo kuřecích jater. Záleží jen na vás, kterou variantu zvolíte.

Ingredience

  • 300 g vepřových nebo kuřecích jater, očištěných a nakrájených na menší kousky
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžičky hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Játra nejprve očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo na střední teplotu.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a osmahněte, dokud cibule nezesklovatí.
  4. Přidejte nakrájená játra a osmahněte je dozlatova. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  5. Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se vytvořila jemná omáčka.
  6. Postupně přidávejte vývar za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  7. Přidejte smetanu na vaření a hořčici. Míchejte a nechte omáčku lehce prohřát.
  8. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Můžete přidat také další koření, například oregano nebo tymián.
  9. Hotovou játrovou omáčku z vepřových nebo kuřecích jater podávejte teplou například s rýží, nebo těstovinami.

Tato jednoduchá játrová omáčka je lahodná a bohatá na chuť. Pokud máte k dispozici játra, tak určitě vyzkoušejte. Podle chuti můžete kromě soli a pepře přidat také další koření, ale tak, aby koření nepřebilo chuť jater.

Napsat komentář