Játrová omáčka může být lahodným doplňkem k masu nebo těstovinám a rozhodně potěší každého, kdo má rád delikatesy z vnitřností. Tady máte jednoduchý a chutný recept na přípravu játrové omáčky z vepřových nebo kuřecích jater. Záleží jen na vás, kterou variantu zvolíte.
Ingredience
- 300 g vepřových nebo kuřecích jater, očištěných a nakrájených na menší kousky
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce oleje nebo másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
- 100 ml smetany na vaření
- 2 lžičky hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Játra nejprve očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo na střední teplotu.
- Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a osmahněte, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte nakrájená játra a osmahněte je dozlatova. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se vytvořila jemná omáčka.
- Postupně přidávejte vývar za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte smetanu na vaření a hořčici. Míchejte a nechte omáčku lehce prohřát.
- Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Můžete přidat také další koření, například oregano nebo tymián.
- Hotovou játrovou omáčku z vepřových nebo kuřecích jater podávejte teplou například s rýží, nebo těstovinami.
Tato jednoduchá játrová omáčka je lahodná a bohatá na chuť. Pokud máte k dispozici játra, tak určitě vyzkoušejte. Podle chuti můžete kromě soli a pepře přidat také další koření, ale tak, aby koření nepřebilo chuť jater.