Nejen v muffinech, ale i ostatních moučnících má jogurt své místo, protože dodá těstu určitou lehkost a vláčnost. Rozhodně vyzkoušejte a připravte si tyto jogurtové muffiny s jablky, které jsou svou lehkostí a jablky příjemně osvěžující. Tento hrnkový recept vám navíc při jejich přípravě ušetří čas i práci a muffiny budou rychle hotové, ale i snězené, protože jsou skvělé.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku másla, rozpuštěného a zchladlého
- 2 velká vejce
- 1 hrnek řeckého jogurtu (může být i jiný bílý jogurt)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek jemně nasekaných jablek (oloupaných a zbavených jadřinců)
- Skořice, muškátový oříšek nebo jiné koření podle chuti (nepovinné)
Postup
- Troubu nechte předehřát na 180 °C a připravte si muffinovou formu s papírovými košíčky.
- Ve větší míse smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a krystalový cukr.
- Ve druhé míse rozšlehejte vejce, přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo, jogurt a vanilkový extrakt. Dobře vše promíchejte.
- Do směsi výše přidejte připravené a smíchané suché ingredience a zamíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Přidejte jemně nasekaná jablka a případně koření podle chuti (například skořice se s jablky skvěle hodí). Jemně a důkladně vše promíchejte, aby byla jablka rovnoměrně rozložena.
- Naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny hotovým těstem maximálně do 3/4 jejich výšky, protože pečením se zvětší objem těsta.
- Pečte muffiny v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut.
- Nechte hotové jogurtové muffiny vychladnout a máte hotovo.
- Podle chuti můžete muffiny ještě posypat moučkovým cukrem.
Rozhodně tyto jogurtové muffiny s osvěžující příchutí jablek a případně také skořice vyzkoušejte. Jedná se o skvělou kombinaci, která stojí za vyzkoušení.