Kakaová roláda s vanilkovým krémem je lahodným dezertem, který kombinuje bohatou čokoládovou chuť s jemností výborného vanilkového krému. Tento recept na přípravu chutné rolády si zcela jistě oblíbíte.
Ingredience
Pro kakaovou roládu:
- 4 vajíčka
- 100 g krystalového cukru
- 20 g kakaa
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- 50 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Sůl
Pro vanilkový krém:
- 400 ml mléka
- 3 žloutky
- 100 g krystalového cukru
- 40 g hladké mouky
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup
- Příprava kakaové rolády:
- Předehřejte si předem troubu na 180 °C.
- Bílky oddělte od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha a postupně přidávejte 50 g krystalového cukru (polovina jeho množství). Šlehejte, dokud nevytvoříte pevný sníh.
- Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a vanilkový extrakt. Vyšlehejte do světlé a pěnovité konzistence.
- Směs kakaa, hladké mouky a prášku do pečiva prosejte a postupně vmíchejte do žloutkové směsi.
- K této směsi přidejte asi třetinu sněhu z bílků a opatrně promíchejte. Poté přidávejte zbytek sněhu a jemně ho vmíchejte, aby těsto zůstalo vzdušné.
- Na plech vyložený pečicím papírem nalijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
- Pečte těsto v předehřáté troubě asi 10 až 12 minut, nebo dokud těsto nebude pružné na dotek a nebude upečené dozlatova.
- Příprava vanilkového krému:
- Do hrnce nalijte mléko a přidejte obsah vyškrábaného vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Ohřejte mléko na střední teplotu, aby se vanilková chuť propojila s mlékem.
- Ve vyšší misce smíchejte žloutky, cukr a hladkou mouku. Míchejte, dokud nedosáhnete hladké směsi.
- Postupně přilijte trochu teplého vanilkového mléka do žloutkové směsi a rychle promíchejte, aby se žloutky nesrazily.
- Poté směs vraťte zpět do hrnce s mlékem a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Dávejte pozor, aby se krém nepřipálil.
- Jakmile je krém hustý, přeneste ho do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho vychladnout.
- Mezitím ušlehejte smetanu ke šlehání do tuha a opatrně ji vmíchejte do zchladlého vanilkového krému.
- Sestavení:
- Upečené a vychladlé těsto opatrně vyjměte z plechu a položte na čistou utěrku.
- Na těsto naneste vanilkový krém.
- Rolování a podávání:
- Roládu začněte opatrně svíjet od jednoho konce.
- Hotovou kakaovou roládu s vanilkovým krémem můžete podávat posypanou moučkovým cukrem nebo ozdobenou kakaem či čokoládovými hoblinami.
Tímto způsobem si můžete připravit lahodnou kakaovou roládu s jemným vanilkovým krémem, která bude skvělou volbou jako dezert nebo sladká pochoutka, která se skvěle hodí pro pohoštění například ke kávě.