Kapr na modro je oblíbený pokrm, který v české kuchyni často zdobí sváteční stoly, zejména během Vánoc. Tady máte tento zajímavý recept na přípravu kapra na modro. Děláte ho také tak, nebo máte jiný vyzkoušený recept?
Ingredience:
- 1 kapr přibližně 2,5 kg
- 1 cibule nasekaná na drobné kousky
- 2 mrkve očištěné a nakrájené na kolečka
- 2 petržele oloupané a nakrájené na kolečka
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- Sůl podle chuti
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek smetany na vaření
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Očistěte kapra, vykostěte a nakrájejte na jednotlivé porce.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte cibuli, mrkev, petržel, bobkové listy, nové koření, pepř a sůl.
- Přidejte do vroucí vody ocet, cukr a zamíchejte. Vařte asi tak 10 minut.
- Přidejte kousky kapra do vroucí vody a vařte je asi 15 minut, dokud nejsou uvařené.
- Ve druhém hrnci nebo kastrolu si rozpusťte máslo, přidejte mouku a nechte ji zhnědnout.
- Postupně přilijte smetanu za stálého míchání tak, aby vznikla hladká omáčka.
- Omáčku dochuťte šťávou z citronu a solí podle své chuti.
- Kapra vytáhněte z vody a pokapejte citronovou šťávou.
- Uvařeného kapra na modro podávejte například ozdobeného nasekanou petrželkou a pokapaného citronovou šťávou navíc.