Co takhle fish & chips, ale hezky po česku? Vynikající a křupavé kapří hranolky jsou netradičním, ale o to víc zajímavým pokrmem, který můžete vyzkoušet a užít si ho nejlépe s rodinou nebo přáteli. Ke kapřím hranolkům se skvěle hodí také nějaký dip nebo třeba domácí tatarská omáčka.
Ingredience
- 500 g kapra, filé nebo kapří maso bez kostí
- 2 velké brambory
- 1 vejce
- 1/2 hrnku strouhanky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
Postup
- Očistěte a opláchněte kapří maso. Můžete jej nakrájet na menší kousky.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte přebytečnou šťávu z brambor například pomocí čisté utěrky nebo cedníku.
- V mixéru smíchejte kapří maso, nastrouhané brambory, vejce, strouhanku, nasekanou petrželku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Mixujte, dokud nezískáte kompaktní směs podobné těstu.
- Nechte tuto směs odpočívat v ledničce zhruba 30 minut, aby se lépe zpracovávalo.
- Rozehřejte v pánvi olej na smažení zhruba na střední teplotu.
- Vytvarujte z těsta hranolky a opatrně je dejte do rozehřátého oleje.
- Smažte hranolky z obou stran do zlatova, dokud nebudou hezky křupavé.
- Vytáhněte hotové kapří hranolky z oleje a dejte je na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný olej.
Podávejte křupavé kapří hranolky s oblíbeným dipem nebo omáčkou. Můžete je doplnit navíc také kouskem citronu. Tento netradiční recept na vánoční dobrotu přináší skvělý způsob, jak využít kapří maso a pochutnat si s celou rodinou nebo přáteli nejen o Vánocích.