Kapří hranolky: křupavá vánoční dobrota – recept

Co takhle fish & chips, ale hezky po česku? Vynikající a křupavé kapří hranolky jsou netradičním, ale o to víc zajímavým pokrmem, který můžete vyzkoušet a užít si ho nejlépe s rodinou nebo přáteli. Ke kapřím hranolkům se skvěle hodí také nějaký dip nebo třeba domácí tatarská omáčka.

Ingredience

  • 500 g kapra, filé nebo kapří maso bez kostí
  • 2 velké brambory
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Postup

  1. Očistěte a opláchněte kapří maso. Můžete jej nakrájet na menší kousky.
  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte přebytečnou šťávu z brambor například pomocí čisté utěrky nebo cedníku.
  3. V mixéru smíchejte kapří maso, nastrouhané brambory, vejce, strouhanku, nasekanou petrželku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Mixujte, dokud nezískáte kompaktní směs podobné těstu.
  4. Nechte tuto směs odpočívat v ledničce zhruba 30 minut, aby se lépe zpracovávalo.
  5. Rozehřejte v pánvi olej na smažení zhruba na střední teplotu.
  6. Vytvarujte z těsta hranolky a opatrně je dejte do rozehřátého oleje.
  7. Smažte hranolky z obou stran do zlatova, dokud nebudou hezky křupavé.
  8. Vytáhněte hotové kapří hranolky z oleje a dejte je na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný olej.

Podávejte křupavé kapří hranolky s oblíbeným dipem nebo omáčkou. Můžete je doplnit navíc také kouskem citronu. Tento netradiční recept na vánoční dobrotu přináší skvělý způsob, jak využít kapří maso a pochutnat si s celou rodinou nebo přáteli nejen o Vánocích.

Napsat komentář