Kapustové karbanátky s mletým masem – recept

Kapustové karbanátky s mletým masem jsou lahodným pokrmem, který můžete snadno připravit. Kombinace mletého masa a kapusty je velice chutná a karbanátky jsou vynikající. Podle chuti můžete použít bylinky a koření podle sebe.

Ingredience

  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
  • 1 středně velká kapusta
  • 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané (volitelně)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky majoránky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku (120 ml) strouhanky nebo strouhaného tvrdého sýra
  • Olej na smažení

Postup

  1. Příprava kapusty: Odstraňte vnější listy hlavy kapusty a nakrájejte ji na čtvrtky. Vyjměte tvrdý střed a nasekejte kapustu na jemné nudličky. Můžete ji také nastrouhat na hrubém struhadle. Vařte kapustu ve vroucí osolené vodě asi 10 až 15 minut, dokud změkne. Potom ji sceďte a nechte vychladnout.
  2. Osmahnutí cibule a česneku: Ve velké pánvi rozehřejte olej a osmahněte jemně nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
  3. Přidání mletého masa: Přidejte mleté maso do pánve a vařte ho, dokud neztratí růžovou barvu a bude důkladně udělané. Během vaření maso rozdrolte na menší kousky vidličkou. Ochuťte solí, pepřem a majoránkou podle chuti. Nechte maso vychladnout.
  4. Smíchání s kapustou: Smíchejte uvařenou a vychladlou kapustu s připraveným masem.
  5. Přidání vajec, strouhanky a sýra: Přidejte vejce a strouhanku nebo strouhaný tvrdý sýr do směsi a dobře promíchejte. Měli byste získat kompaktní hmotu, kterou můžete jednoduše tvarovat do karbanátek.
  6. Tvarování karbanátek: Z připravené směsi vytvořte malé placičky nebo karbanátky. Pokud je směs příliš lepivá, můžete si ruce lehce navlhčit vodou.
  7. Smažení: Smažte karbanátky na pánvi s rozehřátým olejem. Smažte je z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 3 až 4 minuty z každé strany. Smažte je ve dvou až třech menších dávkách podle toho, jak velkou pánev použijete.
  8. Odkapání a podávání: Po usmažení karbanátky vyjměte z pánve a nechte je na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej. Kapustové karbanátky podávejte teplé jako hlavní chod. Můžete je servírovat s bramborami nebo rýží a doplnit omáčkou podle vaší chuti.

Připravte si tyto lahodné kapustové karbanátky, které jsou plné chuti a jsou skvělým pokrmem na rodinné obědy či večeře. Dají se jíst také za studena třeba na cestách.

Napsat komentář