Domácí karamel může být skvělým doplňkem k různým dezertům, zmrzlině, dezertním omáčkám nebo třeba karamelovým bonbonům. Můžete si vybrat mezi sladkým karamelem (pro sladké dezerty) a slaným karamelem (který dodá dezertům kontrastní chuť). Zde je recept na sladký i slaný karamel. Nic na tom není, takže se do toho můžete s chutí pustit.
Sladký karamel
Ingredience
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnek vody
- 1/2 hrnek smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
Postup
- V malém hrnci smíchejte cukr a vodu. Postavte hrnec na střední oheň a začněte vařit směs, aniž byste ji míchali.
- Sledujte směs, dokud nezačne získávat zlatou barvu. Může to trvat několik minut.
- Jakmile má směs zlatou barvu, okamžitě ji odstraňte z ohně, aby se zabránilo spálení. Pozor, protože karamel může rychle získat nežádoucí hořkou chuť.
- Pomalu a opatrně přilijte smetanu na vaření do karamelu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Buďte opatrní, směs je velmi horká.
- Vložte zpět na mírný oheň a vařte ještě 1 až 2 minuty za stálého míchání, dokud se karamel zcela nespojí se smetanou.
- Odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilkový extrakt, pokud používáte.
- Nechte karamel vychladnout a ztuhnout před použitím. Můžete jej uložit například do uzavřené nádoby v lednici.
Slaný karamel
Ingredience
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnek vody
- 1/2 hrnek smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžičky soli (můžete přidat více nebo méně podle své chuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
Postup
- Postupujte podle prvních tří kroků z receptu na sladký karamel, který je uveden výše.
- Jakmile má směs zlatavou barvu, okamžitě ji odstraňte z ohně.
- Pomalu a opatrně přilijte smetanu na vaření do karamelu a míchejte, dokud se všechno dobře nespojí.
- Vložte zpět na mírný oheň a vařte ještě 1 až 2 minuty za stálého míchání, dokud se karamel zcela nespojí se smetanou.
- Odeberte z ohně a vmíchejte máslo, sůl a vanilkový extrakt (pokud používáte).
- Nechte karamel zchladnout a ztuhnout před jeho dalším použitím. Můžete jej uložit do uzavřené nádoby v lednici.
Sladký karamel je skvělý na sladké dezerty jako třeba zmrzlinu, palačinky, nebo cheesecake. Slaný karamel dodá dezertům zajímavou a kontrastní chuť a může být použit například na slané karamelové dezerty nebo jako poleva pro jiné sladké delikatesy.