Pro přípravu karamelové polevy, kterou můžete použít na ozdobení sušenek, dezertů, nebo třeba úžasných větrníků, budete potřebovat jen několik ingrediencí, ale výsledek je opravdu delikátní. Zkuste i vy tento recept na skvělou karamelovou polevu.
Ingredience
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnek vody
- 1/2 hrnek smetany na šlehání
- 2 lžíce másla
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr a vodu.
- Vařte tuto směs na středním ohni a občas míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Potom zvyšte teplotu na vyšší a vařte, dokud směs nezíská zlatavou barvu.
- Když je karamel hotový, přidejte smetanu na šlehání.
- Pokračujte ve vaření směsi, dokud se smetana a karamel zcela nespojí.
- Přidejte máslo a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
- Přidejte špetku soli a pokud chcete, můžete přidat také vanilkový extrakt nebo esenci.
- Odstavte hrnec ze sporáku a nechte karamelovou polevu chvíli vychladnout.
- Karamelová poleva by měla být při používání teplá, ale ne horká. Můžete ji použít k polévání sušenek, dortů, zmrzliny nebo jiných dezertů.
Tato karamelová poleva dodá sladkým dobrotám bohatou a sladkou chuť karamelu. Můžete ji upravit podle svých preferencí přidáním většího množství másla nebo smetany. Tuto polevu můžete použít také na oblíbené větrníky.