Karamelové sušenky, často označované jako Lotus jsou velice oblíbené svou křehkostí a karamelovou chutí. Níže najdete recept na přípravu karamelových sušenek podobných těm, které se často nazývají Lotus a hodí se k dobré kávě i čaji.
Ingredience
- 1 hrnek změklého másla
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- V misce si ušlehejte máslo a hnědý cukr dohladka.
- Přidejte vejce, vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
- Ve druhé míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
- Postupně přidávejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Tvarujte z těsta malé kuličky a rozložte je na připravený plech. Můžete použít například dno sklenice nebo vidličku na stlačení kuliček do požadovaného plochého tvaru.
- Pečte sušenky v předehřáté troubě asi tak 10 až 12 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
- Po vytažení z trouby nechte sušenky chvíli na plechu ztuhnout a potom je přesuňte například na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Pokud byste chtěli přidat sušenkám více karamelové chuti, můžete je namáčet do karamelové omáčky.
Sušenky jsou hotové a můžete se do nich pustit. Chutnají skvěle samotné nebo je můžete podávat například s kávou nebo čajem. Tyto domácí lotusky chutnají skvěle všem a vy si tento recept nepochybně oblíbíte.